Groningen wil inwoners verplichten regenwater op te vangen in de tuin: 'Waar stopt dit?'

Iemand is bezig met de aanleg van een sedumdak in Haren
Iemand is bezig met de aanleg van een sedumdak in Haren © ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen
Het plan van de gemeente Groningen om tuinbezitters te kunnen dwingen tegels uit hun tuin te halen in ruil voor groen, schiet bij oppositiepartijen in het verkeerde keelgat. De gemeente mag niet bepalen hoe mensen hun tuin inrichten, vinden zij.
Het college van GroenLinks, PvdA, PvdD, SP en ChristenUnie kwam deze week met een raadsvoorstel om regenwater na intense regenbuien beter op te vangen. Daar moeten bewoners in de gemeente in veel gevallen zelf maatregelen voor treffen.

Verplicht regenwater opvangen

Zo wil de gemeente bewoners van nieuwbouwprojecten kunnen verplichten hun tuin groen aan te leggen. Op percelen groter dan 250 vierkante meter moet regenwater opgevangen en geborgen worden. 'Het gaat hierbij om een aantal liter per vierkante meter, afhankelijk van de grootte van het perceel', valt te lezen in het raadsvoorstel.
Dat kan betekenen dat 'stenen tuinen' moeten wijken voor gras en ander groen. De gemeente ziet het liefst groene oplossingen, ook voor woningeigenaren met minder oppervlakte. 'Groene maatregelen die genomen kunnen worden zijn bijvoorbeeld een wadi (grasstrook met diepteverschil), een groen dak of waterdoorlatende parkeerplekken.'

Niet alleen voor nieuwbouw

Maar het voorstel geldt niet alleen voor nieuwbouw. De gemeente wil ook bestaande wijken en straten kunnen aanwijzen om meer regenwater op te vangen. Bewoners krijgen dan een jaar de tijd om aanpassingen te doen.
De aanpassingen kunnen per gebied verschillen: 'Zo zijn er in Glimmen meer mogelijkheden voor de opvang van water op eigen terrein dan in de Indische buurt', schrijft de gemeente.
Iedereen met een perceel van 250m2 of groter moét maatregelen nemen; kleinere huishoudens worden vooral aangemoedigd. Zo wil de gemeente dat huishoudens een regenton nemen of een groen (sedum)dak aanleggen.

Te veel bemoeienis

Oppositiepartijen Stadspartij 100% voor Groningen, VVD, CDA en PVV vinden de plannen tegen het eigendomsrecht van bewoners ingaan. Ze stellen dat de gemeente zich op deze manier te veel bemoeit met hoe mensen hun tuin inrichten en dienden een motie in tegen het voorstel.
Het is toch raar dat de overheid bepaalt hoe ik mijn tuin inricht?
Rik Heiner, VVD
'Het is toch raar dat de overheid gaat bepalen hoe ik mijn tuin inricht. Waar stopt dit?', vraagt Rik Heiner (VVD) zich af in een brief die de oppositiepartijen samen schreven.
'De plannen gaan verder dan even een tegeltje uit je tuin halen', zegt Mariska Sloot van Stadspartij 100% voor Groningen. 'Het college is ontzettend ambitieus met het aantal millimeters regenwater dat jij moet gaan opvangen en ook weer verwerken. Het is zo ingewikkeld dat ik me afvraag of het wel uitvoerbaar is.'

'Zonnepanelen kunnen weer verwijderd worden'

Ook bij de maatregelen voor kleinere percelen worden kanttekeningen geplaatst. 'Bij de aanleg van een sedumdak zijn vaak constructieve aanpassingen van het dak nodig. Iedereen kan bedenken dat dat geen goedkope klus is. Plus dat de net geïnstalleerde zonnepanelen weer verwijderd kunnen worden.'
Kelly Blauw (PVV): 'We begrijpen dat dergelijke maatregelen genomen kunnen worden bij nieuwbouw. Dan zullen de kosten waarschijnlijk ook lager zijn. We begrijpen niet waarom eigenaren van bebouwde percelen nu voor hoge kosten moeten opdraaien.'
De vier partijen willen de plannen van de gemeente woensdagavond in de gemeenteraad afzwakken, door ze alleen te laten gelden voor nieuwbouwprojecten. Ook willen ze dat de wethouder verzekert dat er genoeg subsidiegeld is om de kosten voor bewoners in de hand te houden.