FC Groningen stuit op Excelsior in achtste finales KNVB-beker

FC Groningen viert een doelpunt van Laros Duarte tegen Willem II
FC Groningen viert een doelpunt van Laros Duarte tegen Willem II © OrangePictures
FC Groningen neemt het in de volgende ronde van de KNVB-beker op tegen Excelsior. De ploeg van Dick Lukkien gaat op 16, 17 of 18 januari op bezoek bij de Rotterdamse eredivisionist.
Het balletje met de naam van FC Groningen erop rolde donderdagavond als laatste uit de koker bij de loting voor de achtste finales. Dat hadden de Groningers te danken aan de zege die de ploeg dinsdagavond boekte op Willem II. In Tilburg was FC Groningen door doelpunten van Luciano Valente, Laros Duarte en Romano Postema met 3-1 te sterk. In de eerste bekerronde hadden de Groningers Rijnsburgse Boys op eigen bodem uitgeschakeld.

Niet de eerste ontmoeting

In de achtste finales ontmoet FC Groningen dus Excelsior, dat in het seizoen 2021-2022 ook gastheer van een bekerduel tegen de Trots van het Noorden was. In een vanwege coronaregels leeg stadion zegevierden de Groningers in december 2021 na verlenging met 4-2 door doelpunten van Jorgen Strand Larsen (2x), Cyril Ngonge en Mo el Hankouri. In de achtste finales was NEC vervolgens met 2-1 te sterk in de Euroborg.
(tekst gaat verder onder de foto)
Jorgen Strand Larsen viert zijn bekerdoelpunt tegen Excelsior
Jorgen Strand Larsen viert zijn bekerdoelpunt tegen Excelsior © Orange Pictures

Tweemaal na verlenging

Excelsior schakelde deze week de amateurs van Spakenburg na verlenging met 2-3 uit, uitgerekend de tegenstander die vorig seizoen FC Groningen het schaamrood op de kaken bezorgde door de toenmalige ploeg van Dennis van der Ree met dezelfde cijfers uit de beker te kegelen in januari dit jaar. In de eerste bekerronde rekenden de Rotterdammers af met FC Den Bosch, al had de ploeg van Marinus Dijkhuizen daar ook verlenging voor nodig: 1-2.

Onderlinge bekerhistorie

FC Groningen en Excelsior kwamen elkaar vijfmaal eerder tegen in het nationale bekertoernooi en de laatste vier ontmoetingen wist FC Groningen allemaal te winnen. Vooral de 3-0 in eigen huis in 2015 staat bij veel FC Groningen-supporters ongetwijfeld nog vers op het netvlies. Door die zege wisten de Groningers de bekerfinale te bereiken, die uiteindelijk gewonnen werd van PEC Zwolle en leidde tot de enige prijs in de clubhistorie.