Moezen helpen Gea om moeilijk jaar af te sluiten

Gea vertelt Ronald waarom ze de moezen heeft gemaakt
Gea vertelt Ronald waarom ze de moezen heeft gemaakt © RTV Noord
Het was niet voor iedereen een gemakkelijk jaar. Ook niet voor Gea, die afscheid moest nemen van een dierbare. Toch probeert ze het jaar positief af te sluiten. Met moezen.
Met moezen? Ja, met moezen, oftewel muizen. En niet zomaar muizen, want de wollen diertjes komen ons bekend voor. Ze zijn door Gea gebreid naar het evenbeeld van verschillende Expeditiegangers.
Zo is er een muis die sprekend lijkt op Ronald. En eentje op Derk, inclusief kleurrijke bloes en bonte schoenen. Er is eentje die op Petra lijkt en een eentje op Jan Sliep.
Cameraman Alle ontbreekt, maar vergeten is hij allerminst. Hij wordt met naam genoemd op het kunstwerk van Gea, net als de andere Expeditiegangers die het niet tot wollen muis hebben geschopt. 'Als ik ze allemaal had moeten breien, dan was ik wel drie jaar bezig geweest', verklaart Gea lachend.

Mûs en moes

Op weg naar het huis van Gea komen cameraman Alle Faber en presentator Ronald Niemeijer er al achter dat het woord muis in het Fries en Gronings vrijwel hetzelfde zijn. In elk geval de uitspraak: mûs en moes. Dat wordt bevestigd door Gea wanneer ze de deur opendoet. Gea heeft Friese roots en ze wisselt wat woorden in die taal met Alle.
Dan vindt Ronald het welletjes en schakelen ze weer om naar het Gronings. Ze gaan naar binnen om het (uit)gebreide kunstwerk te bewonderen. Gea heeft de muizen gemaakt om een emotioneel jaar af te sluiten, waarin ze afscheid nam van een dierbare. Het Expeditie-team is zichtbaar onder de indruk van haar verhaal én van het moezenkunstwerk. Dan is er een verrassing: Expeditie Grunnen krijgt de moezen kado van Gea.
Bekijk hier de zaterdagaflevering van Expeditie Grunnen:
Expeditie Grunnen gaat op zoek naar heel speciale moezen