Vanavond eerste aflevering serie over azc Ter Apel: Druk, chaos en frustratie

Achter de poort is om 18.30 te zien op TV, YouTube en de app van RTV Noord
Achter de poort is om 18.30 te zien op TV, YouTube en de app van RTV Noord © RTV Noord
Normaal blijven de poorten van het asielzoekerscentrum in Ter Apel gesloten. Voor de camera's van RTV Noord gingen ze deze zomer open. In vier afleveringen leren we de medewerkers van de opvang bij het landelijke aanmeldcentrum kennen. Vanavond is de eerste aflevering te zien.
In die aflevering maken we kennis met woonbegeleiders Bé Olthoff uit Winschoten en Jolanda Bakker uit Ter Apel. Beiden werken op afdelingen waar nieuwe asielzoekers worden opgevangen. We zien hoe de medewerkers iedereen een bed probeert te geven, terwijl de opvang al weken zo goed als vol is.

Chaotische situaties

De aflevering laat zien met welke druk en chaotische situaties de medewerkers om moeten gaan. Die werkdruk en het niet ingrijpen van de politiek zorgt voor frustratie bij de medewerkers. 'Bij de politiek zit het probleem', zegt COA-medewerkster Jolanda Bakker gefrustreerd.
Ook zien we hoe medewerkers omgaan met agressieve bewoners die 's avonds laat aankloppen bij de opvang.
Bekijk hier de trailer van de eerste aflevering van 'Achter de poort' (de tekst gaat door onder de video):
Trailer eerste aflevering 'Achter de poort'

Voor het eerste camera's 'achter de poort'

Het is voor het eerst dat een cameraploeg langdurig heeft meegedraaid achter de poorten van de COA-opvang in Ter Apel. In de periode juli tot en met november vonden er opnames plaats.
Dat heeft geresulteerd in vier afleveringen waarin we elke keer een andere medewerker leren kennen. In de tweede week is dat Ella, die zich hardop afvraagt of het werk nog wel bij haar past vanwege een toename van overlastgevende asielzoekers op haar afdeling.
Later zien we ook hoe het er aan toe gaat op de opvang voor minderjarigen, die afgelopen zomer al twee keer meer mensen opving dan de bedoeling was. Ook zien we hoe medewerkers omgaan met asielzoekers die het land moeten verlaten en dus geen toekomstperspectief meer hebben in Nederland.
De serie 'Achter de poort' is elke donderdagavond vanaf 18.30 te zien bij RTV Noord. De uitzendingen worden elk uur herhaald en zijn ook op de website en ons YouTube-kanaal terug te vinden.
Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.