Waterschap Noorderzijlvest plaatst zandzakken bij Leekstermeer en Wirdum vanwege hoogwater

Waterschap Noorderzijlvest gaat bij Camping Pool aan het Leekstermeer zandzakken plaatsen
Waterschap Noorderzijlvest gaat bij Camping Pool aan het Leekstermeer zandzakken plaatsen © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Het water in onze provincie staat nog steeds erg hoog. Het hoogwater leek de afgelopen dagen even te zakken, totdat storm Henk van zich liet horen. Daarom heeft Waterschap Noorderzijlvest op twee plaatsen zandzakken geplaatst. Bij camping Pool in Matsloot aan het Leekstermeer en bij een vakantiewoning bij Wirdum zijn preventief zandzakken geplaatst.
De storm in de nacht van dinsdag op woensdag zorgde voor tussen de 30 en 40 millimeter neerslag. Dat kwam bovenop de grote hoeveelheden neerslag van de afgelopen weken, die op veel plekken in de provincie voor natte voeten zorgde.

Gemalen draaien op volle toeren

‘We blijven alert en voeren inspecties uit aan onze keringen. Het teveel aan water geeft lokaal overlast maar blijft beheersbaar’, aldus het waterschap. Volgens de woordvoerder zijn er voor de komende dagen nog buien voorspeld. 'Hopelijk is het ergste leed daarna geleden.'
Om de grote hoeveelheid water af te voeren, draaien de gemalen van Waterschap Noorderzijlvest op maximale capaciteit. Wanneer mogelijk spuit het waterschap om het teveel aan water vanuit het Lauwersmeer te lozen op zee.
De keerklep bij Schouwerzijl is dichtgezet om de waterafvoer vanuit Drenthe sneller te laten verlopen naar gemaal De Waterwolf. Daarnaast is de kerklep bij de Reitdiephaven dicht. De kleppen bij het Lettelberterdiep staan open om de Lettelberterbergboezem in te zetten.

Hunze en Aa's kijkt naar schade door bevers

Ook Waterschap Hunze en Aa's ziet de waterstanden in de watergangen heel snel stijgen. Die stijging gaat sneller dan normaal omdat de bodem nog steeds vol zit met water. Behalve de normale gemalen draaien ook op verschillende plekken noodpompen die al voor kerst geplaatst zijn. En ook de oude dieselmotoren Duurswold en Woudbloem helpen weer mee, aldus het waterschap.
Het waterschap begint donderdag met dijkinspecties langs de Hunze en het Drents Diep. Er wordt daarbij specifiek gekeken naar graafschade van de bevers. Een bever kan enorme gangen graven, die een kade of dijk onstabiel maken.
Kijk naar de reportage van Noord Vandaag op Camping Pool:
Op Camping Pool staat zo’n beetje alles onder water: ‘Leuk is anders’