Expeditie Grunnen vindt ondanks de nattigheid een dikke bak met bieten

Derk Bosscher met boer Popko Wierenga en boer in opleiding Jort Kooistra
Derk Bosscher met boer Popko Wierenga en boer in opleiding Jort Kooistra © RTV Noord
Het is een druk dagje voor de Expeditiegangers. Van Stad trekken ze naar Garnwerd, Grootegast en Niekerk. Onderweg zien ze hoe ondanks, of misschien wel dankzij het natte weer het werk voor de boeren doorgaat.
Derk Bosscher komt een stuk of wat oude bekenden tegen onderweg. Als het busje even stilstaat, ziet hij hoe de ganzen op het land de restjes suikerbieten uit de grond pikken. 'Het is een bijzonder jaar. Er zitten in Nederland nog 6500 bunder suikerbieten, ofwel veertig miljoen bieten, in de grond. En dan gaat het ook nog vriezen', aldus de presentator.

Suikerbieten uit de grond

Niet veel later komen de Expeditiegangers boer Popko Wierenga tegen. Zijn land is erg nat en met de vorst voor de deur kiest hij ervoor om niet langer te wachten met de bieten uit de grond halen. 'Deze kant valt tegen, de andere kant verwachten we dat het beter gaat', zegt Popko terwijl hij over z'n land wijst.
'Er zijn boeren die durven het aan om het maandag te doen, wij niet. Wij willen ze er nu uithebben, vanwege de vorst. Op 28 januari moeten de bieten klaarliggen', aldus de akkerbouwer.

'We hebben lang gewacht'

Al drie maanden wacht hij op beter weer. Nu, voor de regen uit, worden de suikerbieten toch maar uit het land gehaald. 'We hebben geen keus meer. We hebben heel lang gewacht tot het beter werd, maar het werd niet beter. Je blijft gokken dat de lucht op een gegeven moment leeg is, maar die wordt niet leeg.'
De machines overleven de natte grond en hetzelfde geldt - hopelijk - voor de grond zelf. 'Volgend jaar moeten er boontjes in', lacht hij.
Wierenga staat er niet vandaag niet alleen voor. De boer krijgt onder meer hulp van Jort Kooistra. Hij woont in het dorp en neemt vandaag een kijkje bij Wierenga. Ondanks alle nattigheid wil Jort later boer worden. 'Ik vind het gewoon leuk. Lekker op de trekker en op de heftruck.'
Expeditie Grunnen ziet door de nattigheid een dikke bak met bieten