Investeerder Bijmolt: ‘Een ondernemer die het voor het geld doet houdt het niet lang vol’

Bijmolt investeert nu ook in kookspullen
Bijmolt investeert nu ook in kookspullen © Loek Mulder\RTV Noord
Met weinig meer dan een computer en een telefoon begon hij samen met zijn broer in 2010 een online handel in hout. Henk Jan Bijmolt werd er om uitgelachen. Want wie wilde er nou online hout kopen? Gadero werd een daverend succes en in 2022 verkocht Bijmolt zijn laatste aandelen in het bedrijf. De vele miljoenen die de verkoop opleverde steekt Bijmolt nu in jonge bedrijven in de regio.
De in Borgercompangie opgegroeide Henk Jan Bijmolt (42) heeft zich daarmee ontpopt tot een van de grotere particuliere investeerders in de regio. Zijn laatste aanwinst: Cookinglife.
Bijmolt kreeg begin januari een minderheidsbelang in de Groningse onderneming in kookspullen. Daarmee telt de portefeuille van zijn investeringsbedrijf Veams nu zeven deelnemingen.

Niet stilzitten

Al is stilzitten niet zijn sterkste kant, wat Bijmolt betreft is het pakket bedrijven nu wel even compleet en gaat daarom alle aandacht momenteel uit naar het sterk maken van de ondernemingen waar hij mede-eigenaar van is.
Daaronder zijn de online tuinplantenhandel Yarinde en Spiru, dat in spirituele artikelen doet. Ook de jonge, zeer sterk groeiende ijzerwarenhandel Wovar van de Groningse Jesse Keizer is deel van Bijmolts portefeuille.
Keizer en Bijmolt hebben al lang een band. Student Keizer begon in 2017 zijn handel in schroeven, bouten en moeren als een afstudeerproject in een achteraf-hoekje van een Gadero-loods.

Hoe anders is het bestaan als investeerder vergeleken met je vorige leven als ondernemer en baas van een groot bedrijf?

‘Over Gadero zeg ik wel: ‘Ik vond het heel leuk om te doen en ik vind het ook heel leuk om weg te zijn.’ Ik heb mijn vrijheid terug en het geeft meer rust. Mijn privéleven is daardoor wel prettiger geworden en ik ben ook voor mijn omgeving denk ik aangenamer.’
Henk Jan Bijmolt van Gadero
Henk Jan Bijmolt van Gadero © Eigen foto
‘Ik hou van de afwisseling die er nu is, al is het nu ook wel weer wat eenzaam. Maar liever deze eenzaamheid en vrijheid dan een plek waar ik elke dag verwacht wordt.’
‘De bloei van Gadero klinkt natuurlijk als een prachtig ondernemersverhaal, maar ik heb er veel offers voor moeten brengen. Het was echt heel hard knokken en dat was echt niet alleen maar leuk.’

Je bent er openhartig over. In 2020 zei je dat je er zelfs bijna aan onderdoor bent gegaan.

‘Zeker, wat me overkwam, dat is het niet waard. Ik waarschuw de ondernemers met wie ik nu in zee ga dus voor de fouten die ik zelf heb gemaakt. Hard werken is prima, maar je moét tijd inruimen om tot jezelf te komen.’
‘Ik hoop altijd maar dat ze luisteren. Maar dat is moeilijk hoor, want zo’n ondernemer wil dat gewoon niet horen. Ik wilde dat ook nooit hè. Je denkt altijd dat het wel goed komt.’
‘Ik heb al wel een paar voorbeelden waarbij ik jonge ondernemers zo zag lijden dat ik besloot de stekker eruit te trekken. Ik heb gewoon geen zin in dat persoonlijk leed.’

In een blog waarin je je visie op ondernemen geeft schrijf je ook: ’Easy choice, hard life. Hard choice, easy life’. Leg eens uit.

‘Het geluk zit niet in makkelijke keuzes maken. Voor harde keuzes moet je offers brengen. Slaag je erin, dan wordt het daarna makkelijker. Dat geldt heel erg voor ondernemen. Dat doet vaak pijn. Tachtig procent misschien wel is niet leuk en de rest wel. Je moet er heel veel voor doen en het is een hoop gedoe en gezeik, zeker de eerste jaren. Het wordt nogal geromantiseerd hoe fantastisch het ondernemersbestaan wel niet is. Maar het is ook zo dat wanneer je eenmaal door die beginfase van hard life heen bent, dat het dan easier wordt.’

Een andere uitspraak van je: Wat je ook doet, neem de tijd voor dingen waar jij in gelooft en schenk er aandacht aan en heb geduld.

‘Zelf heb ik daar heel lang over gedaan om dat een beetje te kunnen. Het is een kunst tijd te besteden aan denken over wat je niet gaat doen. Ik ben wel een beetje type rammer soms. Ik vind het leuk om gas te geven op concepten. Maar je moet afstand kunnen nemen. Het soms beter maar even een uur te gaan wandelen om jezelf de vraag te stellen of wat je doet verschil maakt, of dat je beter je aandacht aan iets anders kunt besteden.’

Liever alle energie steken in één beperkt idee?

‘Ik zie het veel bij starters en studenten die een bedrijfje beginnen. Die doen er vaak van alles bij omdat het geld oplevert bijvoorbeeld. Maar meestal werkt het beter wanneer je in één stukje van de taart heel goed wordt.’

Zo heb je het met Gadero ook aangepakt?

‘Dat denk ik wel. We waren helemaal gefocust op de allerbeste worden in de online verkoop en thuisbezorgen van hout. Je kon niet langskomen, we hadden geen showroom, geen winkel. Die ruis wilden we niet.’
‘We hebben ook wel een bredere bouwmarkt-strategie overwogen, maar we kozen ervoor echt een specialist te worden. Dat zijn goede keuzes geweest.’

Mensen vonden je niet goed wijs dat je met de online handel in hout begon.

‘Ik zag de online verkoop van producten groeien, ook in de huis- en tuinbranche. Meer mensen ontdekten het gemak van thuisbezorgen.’
Gadero-eigenaar Henk Jan Bijmolt (links) bij een eerdere uitreiking van de FD Gazellen
Gadero-eigenaar Henk Jan Bijmolt (links) bij een eerdere uitreiking van de FD Gazellen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
’Ik kan mezelf nu wel heel stoer een visionair noemen, maar ik had zeker niet het idee dat het zo groot zou worden. Ik handelde ook vanuit een onderbuikgevoel. Cijfers waarmee ik ontwikkelingen zou kunnen voorspellen had ik niet.’

Je hebt Gadero van de hand gedaan en bent nu investeerder. Hoe kies je de bedrijven waar je in investeert?

‘Toen ik daarmee begon deed ik startup-achtige dingen. Maar dan kom je terecht in een fase van ploeteren, waar de ondernemer eigenlijk eerst zelf doorheen moet. Bovendien liep ik aardig leeg op de initiatieven, want je weet nooit of het wat wordt met een startup.’
‘Ik richt me liever op scale-ups, bedrijven die al wat verder zijn. Daar zit al een team dat het bedrijf op de rails heeft. Bij voorkeur ook een beetje in de buurt en ik wil ook feeling hebben met het product. Dat heb ik bij Cookinglife bijvoorbeeld heel duidelijk. Komt bij dat ik eigenaar Sebastiaan Bakker al heel lang ken.’
‘Dat is voor mij een belangrijk punt: wie is de ondernemer? Want de vent maakt de tent of de vrouw maakt het gebouw. Ik moet geloof hebben in de persoon. Ik heb liever een goed persoon met een iets minder goed idee dan andersom.’
‘Ik krijg echt heel veel aanvragen en er zitten soms fantastische en hele ingewikkelde dingen bij, maar ik wil het dicht bij mezelf houden. Ik moet het product wel snappen.’
‘Als ik bij ondernemers proef dat ze het voor het geld doen, dan kap ik er gelijk mee. Die houden het nooit langer dan twee jaar vol. De drive moet zitten in iets willen creëren dat je dat mooi vindt.’

Wat heb je de bedrijven waar je geld in steekt te bieden?

‘Los van de financiën stel ik mijn kennis en mijn netwerk beschikbaar. Ik wil niet in de weg lopen, maar denk graag mee over bijvoorbeeld strategie. Ik stel me op als sparringpartner.’
‘Ik ben geen allround-type en heb dus mijn beperkingen. Maar ik zie mezelf wel als specialist in e-commerce, de online verkoop van producten. Cookinglife hoop ik te kunnen helpen met het ontwikkelen van een goede strategie hiervoor: Hoe bouw je aan een merk? Ga je aparte shops maken voor productgroepen? Op welke producten ga je focussen?’
‘Maar als het gaat over personeelszaken of financiën, dan schuif ik graag iemand anders naar voren.’
Cookinglife verkoopt deel van de taart

De Kookwinkelformule Cookinglife heeft een minderheidsbelang verkocht aan Veams, het investeringsbedrijf van Henk Jan Bijmolt. Cookinglife verkoopt online kookartikelen in zeven landen en heeft vier fysieke winkels in Nederland, waaronder een in de Zwanestraat in hartje stad Groningen.

Sebastiaan Bakker richtte Cookinglife tien jaar geleden op en wil doorgroeien, het magazijn uitbreiden en verder automatiseren: ‘Dat kunnen we niet alleen. Met deze stap denken we het komende decennium verder te kunnen bouwen.’