Hoofdrolspelers bendegeweld Winschoten opnieuw voor rechter: 'Ik deed het om mijn familie te beschermen'

Politie na de schietpartij in Winschoten op 6 juli
Politie na de schietpartij in Winschoten op 6 juli © 112 Groningen
De hoofdrolspelers van het bendegeweld in Winschoten, Oude Pekela en Groningen staan vandaag opnieuw voor de rechter. De 58-jarige Hussein A. en zijn 22-jarige zoon Habib worden verdacht van een steek- en schietpartij in Winschoten op 6 juli vorig jaar.
Het gaat om een pro-formazitting. Dat betekent dat de strafzaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Mogelijk wordt er wel meer duidelijk over de achtergronden van het geweld.

Ruzie op het terras

Op een terras bij een ijssalon aan de Venne in Winschoten ontstond op donderdagmiddag 6 juli een confrontatie tussen twee groepen. Een vechtpartij verandert in een steekpartij. Een 29-jarige man uit Winschoten raakt vervolgens gewond.
Volgens Hussein A. kreeg zijn jongste zoon ruzie met een groepje op het terras. Hij werd gebeld en ging er meteen op af, ook zijn destijds 21-jarige zoon sprong in de auto. Zijn advocaat vertelt hierover: 'A. wilde opkomen voor zijn zoon. Hij had een schroevendraaier bij zich en in een worsteling heeft hij gestoken.' Het zou dus gaan om zelfverdediging.
De 29-jarige man hoort bij een van de twee groepen die beide banden hebben met het criminele circuit. ‘Zijn groep’ haalt dezelfde dag nog verhaal bij A.

Schietpartij bij garage

Diezelfde avond wordt er geschoten op de Transportbaan en de Papierbaan in Winschoten. Bij beide schietpartijen vallen gewonden, een van hen is Omar K. De politie gaat op zoek naar de verdachten. Op 19 juli wordt Hussein A. aangehouden op het vliegveld van Düsseldorf.

Reeks van explosies

Na deze geweldsincidenten barst het bendegeweld in Winschoten, Oude Pekela en de stad Groningen los. Er volgen verschillende explosies en schoten op huizen en winkelpanden. Bij een explosie in Stad gaat het om de beautyshop waar de vriendin van Omar K. werkt.
Ik wilde mijn familie beschermen. Ik moest me wel verdedigen
Hussein A.
Een tijdje is het stil, maar in september gaat het weer mis. Op 12 september is opnieuw de beautyshop van de vriendin van Omar K. aan de beurt. Twee explosies maken de voorgevel kapot. Een paar dagen later is een gameshop in Winschoten aan de beurt.
Weer een aantal dagen later, op 19 september, moet ook een kapperszaak in de Langestraat eraan geloven. Die zaak is van een vriend van K. Diezelfde nacht zijn er explosies bij een zonnestudio in Oude Pekela en een woning in Winschoten.

Poging om A. in kwaad daglicht te zetten

Hussein A. wordt enkel verdacht van de steek- en schietpartij op 6 juli. Volgens zijn advocaat heeft hij niets te maken met de aanvallen op de bedrijven van bekenden van Omar K. Zijn tegenstanders hebben volgens A. de explosies geregeld om Hussein en zijn gezin in een kwaad daglicht te stellen.

Familie beschermen

Hussein A. liet tijdens de vorige pro-formazitting weten dat hij het alleen maar deed om zijn gezin te beschermen. 'Ik wilde mijn familie beschermen. Zij vielen ons aan. Ik moest me wel verdedigen.'
Voor zijn betrokkenheid bij bovengenoemde incidenten wordt Hussein A. poging tot doodslag ten laste gelegd. Zijn zoon was alleen betrokken bij de steekpartij bij de ijssalon. Hem wordt alleen openlijke geweldpleging opgelegd. Voor de rechter was dat de vorige zitting reden om hem vrij te laten in afwachting van de rest van het proces.