Grote kans op snelle duidelijkheid over spreidingswet

De Eerste Kamer debatteert over de spreidingswet
De Eerste Kamer debatteert over de spreidingswet © ANP/bewerkt door RTV Noord
De kans is groot dat de Eerste Kamer dinsdagavond al een besluit neemt over de omstreden spreidingswet. De VVD is van plan er op aan te dringen het wetsvoorstel aansluitend aan het tweedaagse debat in stemming te brengen.
Aanvankelijk zou er een week later gestemd worden. Op die dag is een aantal VVD-kamerleden verhinderd. Dat is de reden om waarschijnlijk met het verzoek te komen dat al eerder te doen. Of dat ook gaat gebeuren is nog de vraag. De kamer moet daar dan wel akkoord mee gaan.

Hoe dan ook zeer spannend

De stemming wordt hoe dan ook zeer spannend, zo werd duidelijk na de eerste debatdag. De grootste fracties BBB en VVD lijken tegen de spreidingswet te stemmen. Dat geldt ook voor de PVV, JA21, SGP en FvD. Samen zijn deze partijen goed voor 37 van de 75 zetels.
Helemaal zeker zijn die 37 stemmen tegen nog niet. Vraag is of de BBB en de VVD de rijen volledig gesloten kunnen houden. Vóór de spreidingswet lijken in elk geval GroenLinks/PvdA, D66, de ChristenUnie, het CDA en de SP.
De Partij voor de Dieren (PvdD) lijkt nog te twijfelen. De OPNL (platform van onafhankelijke provinciale partijen) spreekt zich nog niet uit, maar liet wel doorschemeren voor de wet te stemmen als staatssecretaris Eric van der Burg de juiste antwoorden geeft op vragen van de partij. Tot slot 50PLUS. Die partij houdt nog in het midden welke kant het kwartje oprolt, al leek senator Martin van Rooijen in zijn betoog voor te sorteren op een tegenstem.

Moeite met dwang gemeente

Belangrijkste bezwaar van een aantal partijen tegen de spreidingswet is dat daarmee de asielstroom wordt gestimuleerd in plaats van afgeremd. Daar komt bij dat de grootste partijen veel moeite hebben met het opleggen van dwang aan gemeenten die nog geen asielzoekers opvangen.
Voorstanders verwachten dat de wet er toe leidt dat de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel sterk wordt verminderd. En dat daarmee de onveilige situatie binnen de muren van het aanmeldcentrum en de overlast voor de inwoners van Ter Apel en omgeving zullen afnemen.

Staatssecretaris geeft antwoord

Het debat in de Eerste Kamer wordt dinsdag om 10.00 uur hervat. Dan antwoordt staatssecretaris Eric van der Burg op de vele vragen die aan hem zijn gesteld. Daarna krijgen de partijen de kans daar weer op te reageren. Aan het eind van de rit - laat op de avond - volgt dan zoals het nu lijkt de stemming.