COA, gemeenten en provincies tegen Eerste Kamer: neem de spreidingswet aan

Alexander van Hattem (PVV, links) krijgt de petitie van Jean Paul Gebben, burgemeester van Dronten
Alexander van Hattem (PVV, links) krijgt de petitie van Jean Paul Gebben, burgemeester van Dronten © ANP
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de gemeenten en de twaalf provincies doen een dringend beroep op de Eerste Kamer de spreidingswet aan te nemen. Daarvoor boden ze tijdens de pauze van het tweedaagse debat over die wet een petitie aan.
Deze organisaties wijzen er nadrukkelijk op dat sprake is van een oneerlijke verdeling van de opvang. 'De beelden en verhalen uit Ter Apel en Budel zijn bekend. Overvolle centra waardoor mensen noodgedwongen buiten de centra verblijven met minimale begeleiding of faciliteiten. Vooral gemeenten in het noorden en oosten van het land vangen grotere groepen asielzoekers op. Daardoor belasten we deze gemeenten hoog', schrijven ze in de petitie.
Ze verwachten dat de spreidingswet helpt om deze problemen aan te pakken. 'Alle 342 gemeenten krijgen met deze wet een duidelijke opgave. De wet geeft alle gemeenten een verantwoordelijkheid.'

Maatschappelijke kosten heel hoog

Ook de hoge kosten van noodopvang worden aangehaald. 'Bijna de helft van de huidige opvangplaatsen is tijdelijke noodopvang, zoals gymzalen, evenementenhallen en cruiseschepen. De maatschappelijke kosten van deze locaties zijn heel hoog. Tijdelijke opvang is minimaal twee keer zo duur als reguliere opvang.'
In de petitie wordt de Eerste Kamerleden op het hart gedrukt dat snelle invoering van de wet noodzakelijk is. 'U heeft de sleutel in handen om de huidige problematiek op te lossen. Zonder spreidingswet blijven gemeenten, hun inwoners en uitvoeringsinstanties vast zitten in een constante, steeds terugkerende opvangcrisis,' zo schrijven het COA, de gemeenten en de provincie in de petitie.