Tilburgse jongeren achter explosies Winschoten en Stad maandag voor de rechter

Politie in de Langestraat in Winschoten
Politie in de Langestraat in Winschoten © Persbureau Meter
Vier jonge verdachten van de explosies in Winschoten en de stad Groningen moeten maandag voor het eerst voor de rechtbank verschijnen. De explosies maakten onderdeel uit van het bendegeweld in Oost-Groningen en de stad.
Het is nog steeds onduidelijk hoe de jonge Tilburgers hierbij betrokken zijn geraakt.

Pro-formazittingen

Het gaat om pro-formazittingen. Dat betekent dat de zaken nog niet inhoudelijk worden behandeld. De verdachten komen uit Tilburg en zijn tussen de 17 en 20 jaar oud.
Op 12 september werd een aanslag gepleegd op een beautyshop in de Herestraat in Groningen, op dezelfde plek waar op 12 juli ook een explosie plaatshad. Vier dagen na de aanslag in Stad, op 16 september, vond er een explosie plaats bij een gameshop aan de Langestraat in Winschoten. Drie dagen later waen er ook nog explosies bij een kapperszaak in Winschoten en een zonnestudio in Oude Pekela.
De verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor de explosie bij de gameshop in Winschoten en een vlakbij gelegen kapperszaak. Een 17-jarige vrouwelijke verdachte zou daarnaast bij ook bij de aanslag in de stad betrokken zijn geweest.

Andere verdachten

De vier verdachten zitten vanaf hun aanhouding in oktober vast. Nog vier andere jonge Tilburgers werden eerder vrijgelaten. Ze blijven verdachten in de zaak, hun rol is ook nog onduidelijk.
Eerder deze week kwam de hoofdverdachte van het bendegeweld Hussein A. voor de tweede keer pro-forma voor de rechter. Zijn advocaat ontkende eerder dat zijn cliënt een rol heeft gespeeld bij de explosies, waar de jonge Tilburgers van worden verdacht.