Glasfabriek QSIL en FNV zijn het eens: werknemers krijgen bijna twee keer hogere ontslagvergoeding

Werknemers van QSIL legden het werk neer
Werknemers van QSIL legden het werk neer © Joachim Hulsebus
De directie van glasfabriek QSIL in Winschoten heeft een akkoord bereikt met vakbond FNV over een sociaal plan. De ontslagvergoeding wordt met 50 procent verhoogd. Ook de salarissen stijgen, zo is vastgelegd in een nieuwe cao.
In november vorig jaar kondigde het bedrijf aan met ingang van 1 juni 2024 te gaan sluiten. Later schoof dit op naar augustus 2024. In aanloop naar die periode eisten werknemers betere afspraken voor hun uitdiensttreding. Tientallen werknemers legden begin dit jaar uit onvrede twee dagen lang het werk neer.
De lonen stijgen dit jaar, en met terugwerkende kracht over 2023, van 5 naar 12 procent. Verder zijn de partijen een doorwerkbonus van 10.000 euro overeengekomen, net als 7000 euro voor begeleiding naar nieuw werk.

'Een nieuw toekomstperspectief'

Janwillem Compaijen, bestuurder FNV Procesindustrie, zegt 'behoorlijk tevreden' te zijn over de afspraken. 'De leden bereikten dit resultaat door hun ultimatum hierover kracht bij te zetten door te staken. De sluiting van de fabriek per 1 augustus heeft negatieve financiële gevolgen voor de werknemers, maar met dit resultaat krijgen zij een nieuw toekomstperspectief.'
Verder concludeert de vakbondsman dat de ontslagvergoeding, dankzij de loonstijging en doorwerkbonus, in werkelijkheid ongeveer 90 procent hoger wordt.
De leden van de vakbond stemden vanmiddag - bijna unaniem - in met het akkoord.
Bij QSIL in Winschoten werken in totaal 122 mensen. Zij produceren hoogwaardig kwarts- en speciaalglas. Het bedrijf ontstond in 1972 als glasfabriek van Philips.