Jonge verdachten aanslagen in Winschoten en Stad moeten uitleg geven aan rechter

Vrouwe Justitia voor één van de panden waar een aanslag werd gepleegd
Vrouwe Justitia voor één van de panden waar een aanslag werd gepleegd © Beeldbewerking RTV Noord
Waarom reizen acht jongeren vanuit Tilburg naar Winschoten en de stad Groningen om daar bij winkelpanden explosieven tot ontploffing te brengen? Om die vraag draait het vandaag bij de rechtszaak tegen vier van die jeugdige Brabanders.
Of daar nu duidelijkheid over komt is niet zeker. Het gaat om pro-formazittingen. Daar worden de zaken nog niet inhoudelijk behandeld.
De officier van justitie maakt wel bekend waar ze van worden verdacht en wat daarvoor de aanwijzingen zijn. Ook worden ze voor het eerst in de openbaarheid aan de tand gevoeld door de rechter.

Veel vragen open

Veel vragen over hun betrokkenheid zijn tot nu toe onbeantwoord gebleven, zoals de vraag of ze zijn ingehuurd voor deze klusjes ver van huis. En zo ja: door wie? Kennen ze hun opdrachtgever(s)? Hoe is het contact tot stand gekomen? Hebben ze betaald gekregen en zo ja: hoeveel?
De vraag is of ze tijdens deze eerste zittingen open kaart spelen en antwoord willen geven op die nog vele openstaande vragen.
Advocaat Rachid el Bellaj zegt niet vooruit te willen lopen op de behandeling van de strafzaak. 'Mijn cliënt wist niet waar hij heen ging en waarvoor,' is het enige dat hij kwijt wil over de rol van de 19-jarige Tilburger die hij verdedigt.
Justitie houdt hem en zijn medeverdachten verantwoordelijk voor de explosies op 16 september op een gameshop in Winschoten. Een 17-jarige jonge vrouw wordt daarnaast verdacht van de aanslag op 12 september op een beautyshop in de Herestraat in Groningen. Daar zouden ook drie andere jonge vrouwen uit Tilburg bij zijn betrokken. De explosies leidden tot grote onrust in en rond beide plaatsen.
De politie bezig met het onderzoek aan de Langestraat in Winschoten
De politie bezig met het onderzoek aan de Langestraat in Winschoten © Persbureau Meter

Vijf meisjes en drie jongens

In oktober werden in totaal acht Tilburgers aangehouden tussen de 17 en 20 jaar; vijf meisjes en drie jongens. Vier hen zitten nog steeds vast. Zij staan vandaag voor het eerst voor de rechter. De anderen zijn eerder al vrijgelaten, maar ze zijn nog wel steeds verdachten.

Sluimerend conflict barst los

Het begint allemaal met twee rivaliserende bendes, die elkaar in de zomermaanden het leven zuur maken. Een al lang sluimerend conflict leidt op 6 juli tot een confrontatie tussen beide groepen. Dat begint met een steekpartij op een terras in hartje Winschoten en eindigt uren later met een schietpartij op een industrieterrein in dezelfde plaats.
Daarvoor stond vorige week een van de hoofdrolspelers, Hussein A., voor de tweede keer in ook een pro-formazitting terecht. Hij zou hebben gestoken en later zijn grootste opponent in de benen hebben geschoten.

Reeks aanslagen met schoten en explosies

Daarbij gaat het om Omar K., waar Hussein A. al lange tijd mee in de clinch ligt. Na de bloedige confrontatie tussen de twee en hun aanhangers volgde een reeks aanslagen in de vorm van explosies en schoten op huizen en winkelpanden.
De schade aan het pand in de Herestraat is groot
De schade aan het pand in de Herestraat is groot © RTV Noord
In Groningen is de beautyshop die de vriendin van Omar huurt in de Herestraat het doelwit. Daar worden op 12 september explosieven voor de deur tot ontploffing gebracht. Vier dagen later gebeurt hetzelfde bij een gameshop in het centrum van Winschoten. Het vermoeden is dat ze daarbij het verkeerde pand hebben uitgezocht. Een paar dagen later volgt een aanslag op een daar vlakbij gelegen kapperszaak; eigendom van een goede vriend van Omar.

In kwaad daglicht

Voor die bomaanslagen staan de Tilburgse jongeren terecht. De advocaat van Hussein A. liet eerder weten dat zijn cliënt niet achter de explosies zit. Volgens hem heeft zijn opponent de aanslagen gepleegd, om hem zo in een kwaad daglicht te stellen.