Een liefdesverhaal in azc Oude Pekela: 'Dit is een stukje geschiedenis van ons leven'

Morvarid Osmani, Reza Haraj en burgemeester Jaap Kuin
Morvarid Osmani, Reza Haraj en burgemeester Jaap Kuin © Berton van Balveren/RTV Noord
Reza Haraj en Morvarid Osmani groeiden samen op in het toenmalige azc in Oude Pekela. Een vriendschap werd verliefdheid, en zo werd Oude Pekela een extra bijzondere plek in hun leven. Vandaag kregen de oud-bewoners het oude verwijzingsbord van het azc, overhandigd door burgemeester Jaap Kuin.
De twee groeiden vanaf 2000 op in het pand aan de Hooiweg. Reza is geboren in Iran en vluchtte als 8-jarig jongetje met zijn ouders naar Nederland. Morvarid was zeven jaar oud toen ze met haar familie Afghanistan ontvluchtte.

Tastbaar overblijfsel

Ze zijn erg blij met het bord, dat een laatste tastbare overblijfsel is van de plek van hun jeugd. 'Het bord heeft heel veel emotionele waarde', zegt Reza met één arm om de schouder van zijn geliefde. 'Het is een stukje geschiedenis van Oude Pekela, maar ook van ons eigen leven.'

Bijna uit het oog verloren

De geliefden leerden elkaar kennen op de basisschool van het azc. 'De eerste dag dat ik haar zag, staarde Morvarid me aan en ik dacht van: waarom kijkt ze me zo raar aan?' De vonk sloeg niet gelijk over tussen de twee, op de basisschool waren ze gewoon vrienden.
In 2007 verhuisden ze allebei met hun familie vanuit het azc naar een ander deel van Nederland en verloren ze elkaar bijna uit het oog. Twee jaar later kregen ze weer contact. 'Toen werden we verliefd', vertelt Reza met volle overtuiging in zijn stem.
Bekijk hoe de twee het bord overhandigd kregen. Lees verder onder de video
'Een stukje geschiedenis van Oude Pekela, maar ook van ons leven'

Tijd van vreugde en vriendschappen

Het stel kijkt met warme gevoelens terug op de zeven jaar dat ze in het azc zaten. 'Voor ons is het daar begonnen, het is iets wat we samen delen en in de toekomst met onze kinderen kunnen delen', vertelt Morvarid. 'We waren heel jong en hadden veel kinderen om ons heen waar je een leuke band mee opbouwt. Onze grootste zorg was: wanneer kunnen we buiten spelen, en hoe lang kunnen we buiten blijven?'
Voor Reza was zijn jeugd op het azc een tijd van vreugde, van veel vriendschappen en nieuwe dingen ontdekken. 'Een nieuw begin in een nieuw land.'

Toekomst in Londen

Het gaat nu heel goed met het stel. De geliefden wonen al jaren in Londen en hebben daar samen twee bedrijven op het gebied van handgemaakte kostuums. 'De toekomst die we samen bouwen voelt zo bijzonder, dat is iets wat je bijna nooit meemaakt', besluit Reza. En dankzij het bord blijft Oude Pekela altijd onderdeel van het leven van deze twee.
Dezelfde avond was er een reünie met andere voormalige azc-bewoners. Bekijk hier beelden van die reünie, met een dankwoord aan alle Pekelders:
Oud-bewoners azc Oude Pekela zien elkaar weer