Historische dag voor Ter Apel? Stemming spreidingswet en kort geding Ter Apel

De Eerste Kamer tijdens de vergadering over de spreidingswet
De Eerste Kamer tijdens de vergadering over de spreidingswet © RTV Noord
En weer is het een spannende dag voor Ter Apel. De Eerste Kamer stemt dinsdagmiddag over de spreidingswet én de rechter doet uitspraak in het kort geding van de gemeente Westerwolde tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Beide zaken moeten ervoor zorgen dat eindelijk de enorme druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat afnemen. Het is daar al lange tijd veel te vol. Dat leidt tot grote problemen en spanningen achter de poort en in de omgeving.

Om 13.35 uur: Eerste Kamer stemt over spreidingswet

Het is te druk in Ter Apel en asielzoekers moeten beter worden verdeeld over het land. Dat is de inzet van de spreidingswet. Die werd eerder al goedgekeurd door de Tweede Kamer. Nu is de Eerste Kamer aan de beurt.
Met de spreidingswet kunnen gemeenten gedwongen worden asielzoekers op te nemen. Dat is pas na een eerste fase. Daarin krijgen gemeenten nog de kans vrijwillig hun bestaande opvang uit te breiden of nieuwe opvang te regelen. Ze krijgen daarbij niet alleen de kosten vergoed, maar ook een bonus. Dat geld kunnen gemeenten ook aan andere zaken besteden.
Als dat niet voldoende zoden aan de dijk zet, worden gemeenten gedwongen in actie te komen. Alle gemeenten krijgen dan op basis van omvang en sociale en economische achtergronden de opdracht een vooraf vastgesteld aantal asielzoekers op te vangen. Uit onderzoek van RTV Noord bleek eerder dat 111 van de 342 gemeenten de afgelopen twaalf jaar geen asielzoekers hebben opgevangen.
Vorige week werd tijdens het debat over de spreidingswet duidelijk dat de VVD voor die veelbesproken wet zal stemmen. Daarmee ontstaat een ruime meerderheid. Burgemeester Velema hoopt dat daarnaast ook BBB nog voor de wet stemt. Er wordt hoofdelijk gestemd.

Om 14.00 uur: Kort geding over aantal asielzoekers

Meteen daarna volgt de uitspraak in een rechtszaak. In een kort geding eist de gemeente Westerwolde dat het COA zich aan de afspraak houdt dat niet meer dan 2.000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel worden opgevangen. Dat aantal wordt al lange tijd fors overschreden. Ook vorige week waren dat er nog dagelijks tweehonderd te veel.
Bekijk het kort geding hier terug:
Rechter geeft Westerwolde gelijk in zaak tegen COA
Als de rechter de gemeente in het gelijk stelt, krijgt het COA een verbod om meer dan 2.000 mensen in het aanmeldcentrum op te vangen. Daarbij is gevraagd een dwangsom op te leggen van 25.000 euro voor elke dag dat de opvangorganisatie zich hier niet aan houdt.
De grote hoeveelheid asielzoekers leidt tot onveilige toestanden binnen de poorten. En daarnaast tot grote overlast in Ter Apel en omgeving. Tijdens de zitting twee weken geleden werd burgemeester Jaap Velema van Westerwolde emotioneel. Dat gebeurde toen het COA beweerde dat er geen verband is tussen de overlast en het overschrijden van de afgesproken aantallen.