Zeventig asielzoekers voor drie maanden naar Midwolde: 'We willen geen veiligelanders'

Het kantoorpand op bedrijfsterrein in Midwolde
Het kantoorpand op bedrijfsterrein in Midwolde © Jan Been/RTV Noord
De gemeente Westerkwartier gaat drie maanden lang zeventig asielzoekers opvangen aan de Hoofdstraat tussen Leek en Midwolde. De gemeente wil daarmee een bijdrage leveren om het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. De tijdelijke opvang duurt tot 1 juli.
Dinsdag zijn de omwonenden van de zogeheten Dusseldorp-locatie aan de Hoofdstraat 101 geïnformeerd over het plan van de gemeente.
Het gaat om bewoners rond bedrijventerrein Leeksterhout in Leek en inwoners van Midwolde. Dat dorp heeft net geen 250 inwoners.

Eerst asielzoekers, dan Oekraïeners

Wethouder Harry Stomphorst: ‘Met ons aanbod willen we ons solidair tonen met de inwoners van Ter Apel en de gemeente Westerwolde. Het pand in Midwolde is van de gemeente. Het staat leeg en er was geen zicht op een eventuele gebruiker.'
De periode van maximaal drie maanden tijdelijke asielopvang is een harde toezegging aan de inwoners
Harry Stomphorst, wethouder
'De locatie kan tot 1 juli worden gebruikt. Daarna hebben we het pand nodig voor de opvang van tachtig Oekraïners die nu nog in Grootegast verblijven. De huur van hun opvangplek in Grootegast is per 1 juli opgezegd en dan verhuizen de Oekraïeners naar Midwolde. De periode van maximaal drie maanden tijdelijke asielopvang is een harde toezegging aan de inwoners van Midwolde.’

Liefst gezinnen, geen veiligelanders

Wie gaan er tijdelijk wonen in Midwolde? Stomphorst: ‘We hebben aangegeven dat we het liefst gezinnen opvangen, we willen geen zogenoemde veiligelanders.' Dat is de groep asielzoekers uit veilige landen zoals Marokko en Tunesië, meestal alleenstaande jonge mannen, die bijvoorbeeld in en om Ter Apel voor overlast zorgen.

24 uur per dag bewaking

De gemeente heeft bedongen dat op de Dusseldorplocatie 24 uur per dag bewaking en beveiliging aanwezig is en dat er voor de omwonenden een telefoonnummer komt waar eventuele overlast gemeld kan worden. Ook moet er continu begeleiding aanwezig zijn en moet de medische zorg geregeld zijn.
Stomphorst: ‘Mensen die zich misdragen gaan meteen terug naar Ter Apel. Daar hebben we duidelijke afspraken over gemaakt.’
Maandagavond is er een informatiebijeenkomst voor de omwonenden.
Beluister hier de reactie van wethouder Harry Stomphorst: