Kijkje achter de poort in Ter Apel: asielzoeker zit al 8 jaar in uitzetlocatie

Woonbegeleiders Peter en Lianne van de uitzetlocatie in Ter Apel
Woonbegeleiders Peter en Lianne van de uitzetlocatie in Ter Apel © RTV Noord
Het asielcomplex in Ter Apel heeft naast het enige aanmeldcentrum van ons land, ook als enige een vertrekcentrum. Bewoners blijven daar gemiddeld zo'n 3 maanden, maar een aantal zitten daar veel langer dan de bedoeling is.
Eén van hen is een hoogbejaarde man die al zo'n acht jaar in een opvangunit woont. ‘Hij moet al bijna begeleid gaan wonen', vertelt woonbegeleider Peter van der Sluis van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De doorgaans strikte woonbegeleider, die alle bewoners tussen de oren wil krijgen dat ze Nederland moeten verlaten, is bij deze bewoner juist wat milder.
In de vierde en laatste aflevering van de docuserie: ‘Achter de Poort’ valt te zien hoe medewerkers omgaan met asielzoekers die Nederland moeten verlaten. Wat doet het met ze? En hoe zorgen ze ervoor dat de bewoners toch nog een doel hebben om in de ochtend uit bed te komen? Ook zie je waarom de hoogbejaarde man al jaren in Ter Apel verblijft.
Bekijk de vierde aflevering van de serie 'Achter de poort' hier (tekst gaat door onder de video):
Achter de poort: Terugkeer (aflevering 4)

Eerst vrijwillig vertrek, daarna gedwongen

Woonbegeleider Peter werkt samen met Lianne op de vertreklocatie, die in COA-taal de vrijheidsbeperkende locatie (vbl) wordt genoemd. Bewoners op die afdeling moeten zich dagelijks melden en mogen de gemeentegrenzen van Westerwolde niet verlaten, maar beschikbaar zijn voor vertrek.
In eerste instantie mogen bewoners vrijwillig het land verlaten, maar als ze weigeren om dat te doen dan is er ook een gedwongen traject. Wekelijks worden er bewoners aangehouden en naar een gevangenis gebracht, waarna ze gedwongen het land moeten verlaten.
Om bewoners toch een doel te geven om elke dag op te staan en voor afleiding te zorgen, biedt het COA werk aan. Voor een klein bedrag kunnen ze dan voor een paar uur beheerder zijn van de recreatieruimte, het terrein schoonmaken of linnenpakketten maken voor nieuwe bewoners.

Voor het eerst camera's 'achter de poort'

Het is voor het eerst dat een cameraploeg langdurig heeft meegedraaid achter de poorten van de COA-opvang in Ter Apel. In de periode juli tot en met november vonden er opnames plaats. Het resulteert in de vierdelige documentaireserie 'Achter de poort'.
In de eerste aflevering hebben we gezien dat COA-medewerkers zich in de steek gelaten voelen door de politiek. Met beperkte middelen proberen ze toch iedereen zo goed mogelijk op te vangen.
Daarna hebben we kennis gemaakt met Ella, die openlijk twijfelt of het veranderende werk nog wel bij haar past. Afgelopen zomer zaten op haar afdeling relatief veel asielzoekers die overlast veroorzaken.
Ook zagen we hoe het eraan toegaat op de opvang voor minderjarigen, waar afgelopen zomer al twee keer het aantal mensen zat dan de bedoeling was.
De serie 'Achter de poort' is elke donderdagavond vanaf 18.30 uur te zien bij RTV Noord. De uitzendingen worden elk uur herhaald en zijn ook op de website en ons YouTube-kanaal terug te vinden.
Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.