Kunstverzamelaar Meijering wint in schilderijen-affaire

Na jaren procederen is kunstverzamelaar Johan Meijering uit de stad Groningen door het gerechtshof in Leeuwarden grotendeels in het gelijk gesteld in een affaire rond mogelijk vervalste schilderijen.
Meijering kocht eind jaren negentig van het echtpaar Van Loenen uit Beilen, een aantal schilderijen van Ploeg-schilder Jan Altink. Toen Meijering de schilderijen via een veiling wilde doorverkopen, ontdekten experts dat er iets niet in de haak was. Meijering schakelde nationale en internationale experts in om aan te tonen dat de schilderijen vervalst waren.

Onderzoekers wisten dat uiteindelijk bij twee schilderijen aan te tonen. Ze stelden onder meer vast dat de gebruikte verf pas in 1978 op de markt kwam, jaren na de dood van Altink. Over drie andere schilderijen is volgens het Hof niet met honderd procent zekerheid vast te stellen dat het ook vervalsingen zijn.
Meijering zegt dat hij nu een schadeclaim wil indienen tegen het echtpaar Van Loenen. De affaire heeft Meijering naar zijn zeggen enkele tonnen gekost. Op 21 augustus moeten zowel Meijeing als het echtpaar van Loenen opnieuw voor het Hof in Leeuwarden verschijnen om te praten over een schikking.
Volgens Meijering is de uitspraak van het Hof van groot belang voor de nationale en internationale kunsthandel. Hij verwacht dat er nu nog meer vervalsingsaffaires aan het licht zullen komen.