Aanmeldcentrum Ter Apel blijft overvol

Een bus arriveert bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Een bus arriveert bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Goos de Boer/RTV Noord
Twee belangrijke besluiten ten spijt: de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel blijft onverminderd hoog. Er worden deze week dagelijks tussen de 2300 en 2400 asielzoekers opgevangen.
Dat zijn veel meer dan de tweeduizend die zijn afgesproken. Daarover won de gemeente Westerwolde dinsdag nog het kort geding van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Het COA moet er binnen vier weken voor zorgen dat niet meer dan die tweeduizend mensen worden opgevangen in het aanmeldcentrum. Daar staat een dwangsom op van 15.000 euro voor elke dag dat dit niet lukt.
Voorlopig slaagt het COA daar dus bij lange na nog niet in. Er blijven zich nieuwe asielzoekers melden in Ter Apel. Na de afhandeling van de nodige formaliteiten moeten ze doorstromen naar azc's door het hele land, maar die zitten overvol. Met als gevolg dat het vastloopt in Ter Apel. Dat leidt al lange tijd tot slechte omstandigheden en spanningen binnen de poort en tot overlast in het dorp en de wijde omgeving.

Spreidingswet brengt voorlopig geen lucht

De veelbesproken spreidingswet die de Eerste Kamer deze week aannam, zou ook lucht moeten brengen. Op grond daarvan kunnen gemeenten gedwongen worden opvang voor asielzoekers te regelen. De wet gaat 1 februari in, maar zet voorlopig nog geen zoden aan de dijk. De verwachting is dat het nog maanden duurt voordat de wet tot extra opvangplaatsen leidt. Ook heeft de eerste gemeente al laten weten zich niet te laten dwingen. Daarbij gaat het om de Zuid-Hollandse gemeente Westland.
Dat Ter Apel nog steeds honderden asielzoekers te veel opneemt, geeft op dit moment geen al te grote problemen. Dat komt door de helpende hand van buurgemeente Stadskanaal. In de nachtelijk uren worden daar tweehonderd asielzoekers opgevangen in grote tenten.
Ze reizen in de avonduren vanuit Ter Apel naar Stadskanaal om de volgende ochtend weer terug te worden gebracht. Op die manier wordt voorkomen dat de asielzoekers in de wachtruimten van het aanmeldcentrum moeten slapen of - erger nog - in tentjes voor het complex.

Borger neemt stokje van Stadskanaal over

Deze opvang in Stadskanaal is tijdelijk. Afgesproken is dat de tenten eind deze maand weer worden afgebroken. Dat zal volgende week ook gebeuren. Met dank aan de Drentse buurgemeente Borger-Odoorn, die het stokje overneemt. Daar worden in 2e Exloërmond voor 1 februari nieuwe tenten geplaatst. De inventaris van de noodvoorziening in Stadskanaal wordt wel weer gebruikt in Borger.