Terugkijken: 'Achter de poort' in Ter Apel: drukte, frustratie en lastige problematiek

De hoofdrolspelers in de afleveringen van de docuserie 'Achter de Poort'
De hoofdrolspelers in de afleveringen van de docuserie 'Achter de Poort' © RTV Noord
Overvolle afdelingen, frustratie over het uitblijven van oplossingen en problemen die normaal alleen achter de voordeur blijven. De afgelopen weken keken we mee in de opvang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Heb je de afleveringen gemist? Je kan ze hieronder terugkijken.
In de docuserie 'Achter de poort' lopen we mee met medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In vier afleveringen leren we de COA-medewerkers kennen en zien we waarmee ze te maken krijgen.

Aflevering 1: Nuchtere Groningers

In de eerste afleveringen volgen we onder andere woonbegeleiders Jolanda Bakker uit Ter Apel en Bé Olthoff uit Winschoten. Beide medewerkers werken op de afdelingen waar asielzoekers als eerste worden opgevangen. Afgelopen zomer neemt de druk daar toe en wordt al gewaarschuwd dat de opvang opnieuw te vol dreigt te raken. De medewerkers storen zich aan de afwachtende houding van de politiek.
Achter de poort: Nuchtere Groningers (aflevering 1)

Aflevering 2: Twijfel

'Past het werk nog wel bij mij?', vraagt woonbegeleider Ella zich hardop af in aflevering 2. Op haar afdeling verblijven afgelopen zomer relatief veel overlastgevende asielzoekers. 'We zijn bezig met een proef waarbij ze versneld door de asielprocedure gaan', vertelt ze. Volgens haar zijn het vooral alleenstaande mannen die op haar afdeling verblijven: 'Ze komen hier en de boel wordt versmeerd, er wordt drugs gebruikt en ze hebben totaal geen respect'. Wat houdt haar op de been om toch nog in Ter Apel te blijven werken?
Achter de poort: Twijfel (aflevering 2)

Aflevering 3: Alleen en minderjarig

Formeel is er plek voor 55 minderjarigen in Ter Apel. Dat is door de drukte opgehoogd naar 120, maar afgelopen zomer zaten er maar liefst 351 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) in Ter Apel. Voor jeugdwerker Jojanneke Meijer een doorn in het oog: zij en haar team willen juist meer individuele begeleiding bieden aan minderjarige asielzoekers die alleen naar Nederland komen. Het is in Ter Apel zo vol, omdat gemeentes huiverig zijn om plekken te openen voor met name minderjarige asielzoekers. Volgens Jojanneke komt dat onder andere door de beeldvorming in de media.
Achter de poort: Alleen en minderjarig (aflevering 3)

Aflevering 4: Terugkeer

In de laatste aflevering kijken we mee met woonbegeleiders Peter en Lianne van de vertreklocatie, waar asielzoekers zitten die Nederland moeten verlaten. In zo'n drie maanden werken bewoners vrijwillig aan vertrek, maar gedwongen vertrek is ook mogelijk als mensen dat weigeren. Hoe gaan de medewerkers om met asielzoekers die geen perspectief meer hebben in Nederland?
Achter de poort: Terugkeer (aflevering 4)
De vier afleveringen van de docuserie 'Achter de poort' zijn ook terug te vinden op onze website en ons YouTube-kanaal.
Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.