Koper, bordjes en schakelaars: slopers Winkler Prins willen zoveel mogelijk recyclen

Germen Hooiveld met een nooduitgang-bordje en stopcontact
Germen Hooiveld met een nooduitgang-bordje en stopcontact © Joyce Kranenborg/RTV Noord
De drie gebouwen van Winkler Prins, de middelbare school in Veendam, worden duurzaam en circulair gesloopt. Dat betekent dat alle onderdelen zo voorzichtig mogelijk uit elkaar worden gehaald en waar mogelijk worden gerecycled.
Germen Hooiveld, bedrijfsleider van Revoort Slopen en Saneren legt het uit: 'We proberen het gebouw zo goed mogelijk te strippen en alles te scheiden. Onderdelen worden beoordeeld op herbruikbaarheid en het pand wordt zorgvuldig uit elkaar gehaald.
Je krijgt meer bewustwording van materialen die in het pand zitten
Germen Hooiveld - bedrijfsleider Revoort Slopen en Saneren
Daarin werkt het bedrijf samen met Stichting Open, die materialen nog beter kan scheiden. Met behulp van een machine worden onderdelen verder uit elkaar gehaald. Het apparaat kan koper, schakelmateriaal en printplaatjes eruit halen voor hergebruik.
Tekst gaat door onder de foto:
Het gebouw van Winkler Prins wordt gesloopt
Het gebouw van Winkler Prins wordt gesloopt © Joyce Kranenborg/RTV Noord

Meer tijd voor het slopen

Het is geen uniek project, maar voor de slopers wel bijzonder. 'Ik denk dat je hier wat meer tijd krijgt om het zorgvuldig te doen', aldus Hooiveld. 'Zorgvuldigheid, netheid en tijd zijn belangrijke argumenten om circulair te kunnen slopen.'
'Je krijgt meer bewustwording van de materialen die in het pand zitten. Het is niet alleen het slopen an sich, we proberen de boel ook in de regio te gaan verwerken. Een paar honderd meter verderop zit de Recycling Maatschappij Veendam, die ervoor zorgt dat de materialen ook weer in Veendam worden ingezet.'
De sloop moet ergens in juni of juli klaar zijn.
Bekijk hoe het gebouw er van binnen uitziet:
Neem een kijkje in de oude Winkler Prins in Veendam