Aantal raadsels rondom bijzonder schilderij opgelost

Het schilderij op zijn nieuwe plek
Het schilderij op zijn nieuwe plek © Pieter van der Haak
'Heel erg mooi, dit schilderij! Maar wat is het verhaal erachter?' Onder die kop stond drie weken geleden een verhaal op onze site over een bijzonder schilderij met een afbeelding van de Groninger jazzpianist Roelof Stalknecht. Intussen is een aantal raadsels opgelost.
Het schilderij kwam uit een kringloopwinkel en de nieuwe eigenaar, Suzanne Sibering, wilde graag het verhaal achter het schilderij weten. Het schilderij is ondertussen verkocht. Pieter van der Haak, een neef van pianist Roelof Stalknecht, nam het over.

'Direct heel bijzonder'

‘Een nicht van mij stuurde een appje met het verhaal op jullie site. Ik vond het direct heel bijzonder’, vertelt Van der Haak. 'We hebben een afspraak gemaakt met Suzanne en zijn naar haar toegereden. Het schilderij bleek niet op een doek maar op een houten plaat geschilderd, maar dat maakt niet uit. We hebben wat onderhandeld en ik heb het mee naar huis genomen.'
Maar even terug naar het vorige artikel hierover: Suzanne Sibering ontdekte enige tijd geleden een bijzonder schilderij in een kringloopwinkel in Noord-Groningen. Het was een groepsportret van een aantal muzikanten onder leiding van pianist Roelof Stalknecht. Het waren vertegenwoordigers van een gouden generatie Groninger muzikanten.
De band van Roelof Stalknecht
De band van Roelof Stalknecht © Onbekend
Direct na de bevrijding vormden ze orkestjes en speelden ze voor de Canadezen. Toen de Canadezen naar huis waren, speelden ze 's avonds in de Groninger horeca, want je had destijds alleen nog maar livemuziek. Behalve Roelof Stalknecht staan er ook andere bekende muzikanten op het schilderij, onder wie Siep Kooi en Eddy Kamstra.
Op de achterkant van het schilderij staat een naam: Ties Timmer. Dat zal dan wel de schilder zijn
Pieter van der Haak

Allemaal enthousiast

Muziekkenners en historici reageerden allemaal enthousiast op het schilderij, maar niemand kent het verhaal erachter of weet waar het vandaan komt. Maar Van der Haak heeft het schilderij inmiddels goed onderzocht en heeft een aantal puzzelstukjes opgelost. 'Tot onze verbazing was het op hout geschilderd en niet op linnen. Op de achterkant staat een naam: Ties Timmer. Dat zal dan wel de schilder zijn.’
'Ik heb uiteraard gezocht, maar ik kan maar weinig over deze Ties Timmer vinden’, zegt Van der Haak. Maar vermoedelijk gaat het om iemand die in 1919 in Groningen is geboren en op kunstacademie Minerva heeft gezeten. In een kunstencyclopedie valt er over hem te lezen: 'Schildert en tekent (ook pastel). Gespecialiseerd in schilderkunst in oude stijlen. Bijbelse voorstellingen, stadsgezichten, symbolische voorstellingen enz. Sinds 1967 op diverse tentoonstellingen werk ingezonden. Als onderscheiding medaille voor amateur.'

Nog een schilderij van Ties Timmer

'Ik heb gezocht en nog een schilderij van Ties Timmer gevonden. Daar heeft hij hetzelfde trucje uitgehaald als met dit schilderij. Ook dat schilderij, een portret van jonkheer Van Panhuys, heeft hij nageschilderd van een foto. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het is wel opvallend. En om eerlijk te zijn, lijkt de Roelof Stalknecht op het schilderij niet op mijn oom zoals ik hem herinner, maar de naam staat er wel heel erg mooi op en de kleuren passen heel goed bij ons interieur. Ik ben er dus heel erg blij mee', aldus Van der Haak.
Er zijn veel reacties binnen gekomen naar aanleiding van ons eerste artikel, maar niemand weet precies waar het schilderij vandaan komt. Maar misschien dat iemand wat meer kan vertellen nu we weten dat de schilder vermoedelijk Ties Timmer is. Laat het mij weten.