Vreemdelingenpolitie aanmeldcentrum Ter Apel pikt aanpassing werkuren niet

De speciale pendelbus voor asielzoekers bij de bushalte voor het azc in Ter Apel
De speciale pendelbus voor asielzoekers bij de bushalte voor het azc in Ter Apel © ANP
Het heeft alles te maken met de enorme drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De leiding besloot drie jaar geleden de werktijden van de vreemdelingenpolitie aan te passen. Dat is tegen het zere been van veertien personeelsleden, die naar de bestuursrechter zijn gestapt.
Bij de behandeling van het geschil voor de rechtbank in Groningen wordt al snel duidelijk dat het vooral om een principiële zaak gaat. De situatie is al lang weer anders, maar het personeel zet de zaak toch door.
Het draait allemaal om een tijdelijke maatregel, die door de politieleiding in oktober 2021 wordt aangekondigd en kort daarop al ingaat. Het merendeel van het personeel heeft dan nog werkweken van vier keer negen uur. Om een tweeploegendienst mogelijk te maken, wordt daar een uurtje afgesnoept en wordt er acht uur per dag gewerkt. Met als gevolg dat de minder gewerkte uren op een ander moment moeten worden ingehaald.
Dat valt het personeel rauw op het dak. 'Het ging heel snel in. We kregen niet eens de kans om dat gewijzigde werkritme in te passen in onze privésituaties. Doordat we minder uren zouden draaien, moesten we opeens vier uur per week op andere tijdstippen inhalen', zo licht een van de leden van de vreemdelingenpolitie de bezwaren toe.

Als politie sta je tegen de muur

Volgens advocaat Gon van den Boomen van de politieleiding was destijds sprake van een noodsituatie. 'Het ging om een combinatie van corona en de grote drukte bij het aanmeldcentrum. De capaciteit moest wel vergroot worden om de achterstanden weg te werken. Als politie sta je met de rug tegen de muur. Er is een taakstelling, waaraan je wel moet voldoen', betoogde de raadsvrouw van de politieleiding.
Inmiddels kunnen de leden van de vreemdelingenpolitie wel weer hun gewenste negen uur per dag werken. Toch besloot het personeel samen met de vakbonden de bestuursrechter om een uitspraak te vragen.

In het hele land is het voortdurend crisis

Advocaat Michiel Welter: 'Het gaat erom dat je als leiding niet zomaar je personeel een aangepaste werkweek op kunt leggen, zonder dat vooraf duidelijk is of ze daar wel betaald voor krijgen. In het hele land is voortdurend sprake van crisis. Dit kan ook elders spelen. We willen voorkomen dat te pas en te onpas de werkweken van politiemensen eenzijdig worden aangepast. We willen van de rechter weten of dat zomaar kan.'
Zijn opponent benadrukt dat de betrokkenen naderhand 'ruimhartig zijn gecompenseerd'. Ook wijst de advocaat van de politieleiding erop dat er inmiddels de nodige andere maatregelen zijn getroffen om de drukte in het aanmeldcentrum als vreemdelingenpolitie aan te kunnen. Daarbij gaat het om de inzet van een zogenoemde flexpool. Ook biedt personeel uit andere delen van het land de helpende hand.
De bestuursrechter doet binnen zes weken uitspraak.