96.000 asielopvangplekken nodig om Ter Apel te ontlasten, vooral Randstad en Brabant moeten leveren

Een bus met asielzoekers is aangekomen in Ter Apel
Een bus met asielzoekers is aangekomen in Ter Apel © Goos de Boer/RTV Noord
Zuid-Holland moet de komende twee jaar voor een kleine 20.000 opvangplekken voor asielzoekers zorgen. Ook de provincies Noord-Holland en Noord-Brabant moeten er stevig aan trekken. Zo moet de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel verlaagd worden.
Dat blijkt uit het overzicht dat staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken woensdag heeft gepubliceerd. De cijfers komen voort uit de spreidingswet, die vorige week door de Eerste Kamer is aangenomen. In totaal zijn er verspreid over het land de komende twee jaar 96.000 plekken voor asielzoekers nodig. Met aftrek van de bestaande opvangplekken, komt dat neer op zo'n 35.000 extra plekken.
Uit het overzicht komt ook naar voren dat nog nauwelijks iets op dit gebied wordt verwacht van Groningen. In de provincie moeten de komende twee jaar nog ruim 2.700 asielzoekers worden opgevangen, zo blijkt uit het overzicht. Volgens een woordvoerder van het ministerie mogen daar de al bestaande opvangplekken van worden afgetrokken. 'Dat betekent dat Groningen klaar is en geen extra inspanningen hoeft te leveren. Maar dat mag natuurlijk wel.'

Schuiven binnen eigen provincie

In de lijst worden de aantallen die de komende twee jaar moeten worden opgevangen, opgesomd per gemeente. De staatssecretaris geeft in de toelichting aan dat de commissarissen van de Koning binnen de eigen provincie kunnen schuiven met het aantal opvangplekken. Met als voorwaarde dat de aangegeven aantallen per provincie worden gehaald. Dat betekent dat bij grootschalige opvang in één plaats, de overige gemeenten in zo'n provincie minder plekken beschikbaar hoeven stellen.
In de opsomming worden de aantallen voor alle gemeenten genoemd. In de gemeente Groningen gaat het om een kleine duizend opvangplekken. Dat aantal levert de gemeente al en dus hoeven daar geen plekken bij.

Hoe zit het met Westerwolde?

Opvallend is dat Westerwolde - met het veelbesproken aanmeldcentrum in Ter Apel binnen de grenzen - ook staat vermeld. Daar gaat het om 131 opvangplekken de komende twee jaar. Maar de woordvoerder van het ministerie laat weten dat deze gemeente al meer dan genoeg heeft gedaan. 'Cijfermatig is gekeken naar het aantal inwoners en de sociaal-economische achtergrond van de gemeenten. Dan kom je voor Westerwolde op die 131 uit. Maar trek je daar dan de 2000 plekken van het aanmeldcentrum vanaf, dan is er niets aan de hand. Dat blijft gewoon en dus doet ook de komende jaren Westerwolde meer dan genoeg', licht de woordvoerder toe.
De verspreiding in Nederland op een rij:
Het aantal opvangplaatsen per provincie op een rij
Het aantal opvangplaatsen per provincie op een rij © RTV Noord