Plan: flexwoningen voor Pekelders en statushouders op plek voormalig azc

Het terrein van het inmiddels gesloopte azc in Oude Pekela
Het terrein van het inmiddels gesloopte azc in Oude Pekela © Ginopress/ANP
De gemeente Pekela heeft plannen om 68 flexwoningen te bouwen op het terrein van het vroegere asielzoekerscentrum aan de Hooiweg in Oude Pekela. De helft van de woningen is bedoeld voor inwoners van de gemeente, het andere deel is voor statushouders.
Van een definitief besluit is nog geen sprake, benadrukt burgemeester Jaap Kuin in het Radio Noord-programma Tussen De Middag. 'Als alles meezit, zouden we in november de eerste woningen kunnen opleveren.' De gemeenteraad van Pekela is dinsdagavond geïnformeerd over de plannen.

Investering van 20 miljoen

'We moeten nog een aantal puntjes op de i zetten met de rijksoverheid over geld, vervolgens moet de gemeenteraad er nog een klap op geven qua investering', legt Kuin uit. 'We moeten als gemeente een kleine 20 miljoen investeren, maar dat verdienen we terug omdat we geld van het Rijk krijgen en door de huurinkomsten.'

'Geen ingewikkelde procedures'

Dat Pekela wil bouwen op de plek waar voorheen een azc stond, is volgens Kuin een voordeel. 'We hoeven geen ingewikkelde procedures te doorlopen, deze locatie heeft de bestemming dat je er mag wonen. Het stopcontact, de rioolput en de wateraansluiting zitten er. Gas hebben we niet meer nodig, daardoor kan het relatief snel.'
We zijn nog aan het tekenen en aan het rekenen
Jaap Kuin - Burgemeester Pekela

Voor minimaal dertig jaar

Het gaat dus om flexwoningen. Dat zijn, in de woorden van Kuin, 'woningen die je relatief snel kunt neerzetten en die in een fabriek gebouwd worden. Maar het zijn kwalitatief goede, hoogwaardige woningen.' Ze blijven sowieso dertig jaar staan 'en we hopen misschien nog wat langer'.
Inwoners van Pekela zijn nog niet op de hoogte gesteld van de plannen. 'We zijn nog aan het tekenen en aan het rekenen, de komende maanden gaan we met inwoners in gesprek', zegt Kuin.