Koning bezoekt bevingsgebied: Thea en Gerrit laten zien hoe hun boerderij hersteld wordt

De koning in gesprek met de bewoners van een boerderij in Scheemda
De koning in gesprek met de bewoners van een boerderij in Scheemda © Martin Drent/RTV Noord
Koning Willem-Alexander was donderdag op werkbezoek in het aardbevingsgebied. Hij nam een kijkje bij het herstel van een boerderij in Scheemda waar veel bevingsschade is. Ook ging hij naar Bad Nieuweschans.
In het grensdorp sprak hij met de initiatiefnemers van De Graanrepubliek, een relatief nieuwe evenementenlocatie met een bakkerij, een brouwerij en een distilleerderij.

Voorkomen van schade

Het bezoek startte om 13:00 uur bij de woonboerderij van Gerrit Ausema en Thea Buseman in Scheemda. Ze kampen met hardnekkige bevingsschade als gevolg van de gaswinning. Ze hebben al meerdere keren schade moeten melden.
De Scheemders laten de boerderij repareren via een nieuwe regeling van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), Duurzaam Herstel. Het idee is dat niet alleen schade, maar ook de constructie wordt aangepakt. Zo kan het dak of de fundering versterkt worden. Daarmee wil het IMG voorkomen dat er weer schade optreedt bij een nieuwe beving.
De koning tijdens zijn bezoek aan een boerderij in Scheemda
De koning tijdens zijn bezoek aan een boerderij in Scheemda © Martin Drent/RTV Noord

Opgeknapte remise voor stoomlocomotieven

Vervolgens ging de koning door naar Bad Nieuwschans, waar hij een rondleiding kreeg bij De Graanrepubliek. Deze oude remise voor locomotieven is vorig jaar opgeknapt. Er is onder meer een bakkerij, een bierbrouwerij en een distilleerderij. Ook zijn er regelmatig evenementen.
Willem-Alexander bezocht deze plek als voorbeeld van een project van het Nationaal Programma Groningen. De initiatiefnemers kregen een subsidie (842.400 euro) om het pand op te knappen en de coöperatie te starten. Ook distilleerderij Hooghoudt en bierbrouwer Eggens Craft Beer zijn erbij betrokken.
Rond 15:00 uur vertrok de koning weer.
De koning in De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans
De koning in De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans © Martin Drent/RTV Noord

Elfde bezoek

Willem-Alexander was donderdag op uitnodiging van staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw in het bevingsgebied. Het was de elfde keer dat de koning op bezoek was. Afgelopen september was hij in het centrum van Loppersum om met bevingsgedupeerden te praten.
Na afloop zei de koning in gesprek met RTV Noord dat de situatie in bevingsgebied langzamerhand verbetert. Maar: 'We zijn er nog niet, we zijn er nog lang niet', benadrukte hij.
Bekijk hier een video van het bezoek van de koning
Koning Willem-Alexander op werkbezoek in aardbevingsgebied