OM eist taakstraf en rijontzegging voor man uit Musselkanaal voor veroorzaken zwaar ongeval

Hulpdiensten op de plek van het ongeval
Hulpdiensten op de plek van het ongeval © Persbureau Groningen
Een 28-jarige man uit Musselkanaal moest zich in de rechtbank in Groningen verantwoorden voor het veroorzaken van een verkeersongeval langs het Ter Apelkanaal. Hierbij liep zijn vriend, die in de bijrijdersstoel zat, zwaar lichamelijk letsel op.
De vrienden kwamen op 29 mei 2022 terug van een TrekkerTrek-evenement, waar de verdachte naar eigen zeggen drie biertjes had gedronken. Eenmaal op de weg langs het kanaal ging het mis. Hij miste een bocht naar rechts en raakte de controle over het stuur kwijt. Hij belandde op de linker weghelft, vervolgens botste hij tegen twee bomen en kwam tot stilstand op het fietspad. Beide mannen droegen geen gordel.
Zowel de motor, de dynamo en de accu werden uit het voertuig geslingerd. Onderdelen belandden in een tuin van een nabijgelegen woning. De auto was total loss. De man op de brijrijdersstoel moest uit het voertuig gezaagd worden. Hij was in de zittingszaal op krukken aanwezig. Hij liep een gebroken bovenbeen en een gekneusde borstkas op.

119 op een 50-weg

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had de verdachte veel te hard gereden. Uit politieonderzoek zou blijken dat de man 119 kilometer per uur had gereden op een weg waar slechts 50 kilometer per uur is toegestaan. Hij eiste een taakstraf van 140 uur en een rijontzegging van achttien maanden, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk.
De officier sprak van een 'ernstig feit' en stelde dat het voorval nog relatief goed was afgelopen. 'Je moet er niet aan denken dat er mensen aanwezig zouden zijn geweest bij de woningen of op het fietspad.'

'Ik rij hier dagelijks'

De verdachte, die ten tijde van het ongeval chauffeur van beroep was, snapte niet hoe het voorval heeft kunnen gebeuren. 'Ik rijd hier dagelijks, want ik woon hier vlakbij.' Een waarschuwing van zijn vriend over dat hij te hard reed om de bocht te kunnen nemen, zou hij niet meegekregen hebben. Hij twijfelt over het snelheidsonderzoek van de politie. 'Zelfs met 80 kilometer per uur haal je die bocht al niet.'
Zijn raadsman zet dan ook vraagtekens bij de uitkomst van dat onderzoek. Door een verhoging in het wegdek zou de auto lichter zijn dan normaal en de remsporen hebben invloed gehad. Daarnaast stelt hij dat de man in het verleden last heeft gehad van flauwtes. 'In zo'n geval zou het ongeluk niet aan hem te wijten kunnen zijn.' Hij pleitte voor vrijspraak.
De rechtbank doet uitspraak op 15 februari.