Boeren met trekkers bij Hoofdstation overhandigen pamflet aan gedeputeerde Emmens

Vijftien trekkers bij het Hoofdstation in Stad
Vijftien trekkers bij het Hoofdstation in Stad © 112Groningen
Een groep boeren heeft een pamflet overhandigd aan gedeputeerde Henk Emmens van Landbouw (BBB). De boeren hadden zich verzameld met zo'n vijftien trekkers bij het Hoofdstation in Stad. In het pamflet staan acht politieke plannen die voor de boeren uit den boze zijn.
De boeren betitelen de acht punten als 'de rode lijn van alle trekkersgroepen van Nederland'. Als eerste punt wordt genoemd 'Green Deal terugdraaien.' De Green Deal is een reeks beleidsinitiatieven van de Europese Commissie met als doelstelling om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Voor boeren betekenen de Europese plannen veelal dat ze aan meer of strengere regels moeten voldoen.
Op het pamflet staat verder onder meer dat de boeren willen dat de bemestingsverboden moeten worden ingetrokken.

Gesprek vrijdag op provinciehuis

Emmens kreeg lucht van de actie en meldde zich donderdagavond zelf bij de boeren op de Stationsweg in Stad. Daar kreeg hij het pamflet overhandigd. De gedeputeerde heeft de boeren vervolgens uitgenodigd voor een gesprek, dat vrijdag om 16:00 uur op het provinciehuis plaatsvindt. Bij dat gesprek zal ook Waterschap Noorderzijlvest aanwezig zijn.
Het pamflet van de boeren
Het pamflet van de boeren © Eigen foto
'De boeren schrijven in het pamflet dat je bepaalde grenzen niet moet overgaan', zegt Emmens. 'De boeren zijn er klaar mee en dat begrijp ik vanuit mijn positie ergens ook.'
'Ik heb de boeren uitgenodigd voor een kop koffie. In gesprek gaan is altijd goed', zegt Emmens. 'We krijgen dan meer begrip voor elkaar. Over sommige punten kunnen we het vast eens worden.'
Bekijk de video:
Boerenprotest in en rond de stad Groningen

Slechts één trekker welkom

Eén eis heeft Emmens wel gesteld aan de boeren. 'Ik heb gezegd: kom morgen met één trekker naar het Martinikerkhof en niet met meer. Ik verwacht in totaal een man of vier à vijf.'
Op meerdere locaties in Nederland hebben zich donderdagavond boeren verzameld om actie te voeren. Zo stonden in Amsterdam naar schatting zo'n elf tot vijftien trekkers op de Dam. In Arnhem zijn naar schatting 150 tot 180 boeren naar het provinciehuis van Gelderland gekomen.
Boeren blokkeren de ingang van het ALDI-distributiecentrum
Boeren blokkeren de ingang van het ALDI-distributiecentrum © Persbureau Meter

Protestactie industrieterrein Westpoort

De Groningse trekkers hebben even voor 21:00 uur de Stationsweg in Stad verlaten. Na een goed gesprek met de politie en een kop koffie van het NS-personeel trokken de boeren verder naar industrieterrein Westpoort bij Hoogkerk. Daar blokkeert de groep de in/uitgang van het distributiecentrum van supermarktconcern Aldi. 'Een vrachtwagen kan er niet uit', aldus een aanwezige 112-fotograaf.