Bomen gratis weggegeven in 't Zandt: 'Zodra mensen kastanjeboom horen, worden ze gek'

Drewes Wildeman (r) heeft zaterdag honderden bomen weggegeven
Drewes Wildeman (r) heeft zaterdag honderden bomen weggegeven © Martijn Klungel/RTV Noord
Esdoorns, vuilbomen en de tamme kastanje. Het zijn maar drie van de ruim dertig boom- en plantsoorten die mensen zaterdag konden afhalen in 't Zandt. Campingeigenaar Drewes Wildeman heeft een tijdje op de kleine boompjes gepast. Ze krijgen nu een plek waar ze groter kunnen worden.
Het is de tweede keer dat Wildeman de kleinere boompjes weggeeft in het kader van Meer Bomen Nu, een actie die voor ogen heeft om meer biodiversiteit te creëren. Dat is belangrijk voor natuur en klimaat.
Samen met een vrijwilliger geeft campingeigenaar Wildeman zaterdagmiddag honderden bomen weg. Zo'n veertig personen komen zaterdagmiddag naar zijn landgoed. 'Het is de tweede keer dat we het organiseren', vertelt de campingeigenaar. 'De eerste keer waren het er drie en nu gaat het dus richting de 40. Het nieuws verspreidt zich snel.'

Tamme kastanje populair

Ook Jolanda Meerlo staat in de rij voor een boom. 'Ik ga voor de tamme kastanje en de esdoorn', zegt ze. 'En ik ben ingehuurd voor het grove werk', vertelt de man die naast haar staat. Op de website hebben beiden gezien dat er slechts drie tamme kastanjes op te halen zijn. Het is dus nog even spannend of het lukt.
Het is niet de eerste keer dat Meerlo naar een weggeefdag komt. 'Ik sta in het dorp ook wel bekend als de bomenknuffelaar', vertelt ze. 'Ik ben tegen de kap van alle bomen en ik probeer zoveel mogelijk buiten te planten wanneer het kan.'
Zodra mensen kastanje horen, worden ze helemaal gek
Drewes Wildeman, hij deelde de boompjes uit
Helaas blijkt al snel dat ze achter het net vist: alle tamme kastanjebomen zijn binnen een paar minuten al vergeven. 'Zodra mensen kastanje horen, worden ze helemaal gek', weet Wildeman. Gelukkig kan Meerlo wel een andere boom meekrijgen: 'Ik heb een okkernoot meegenomen'.
Daar is ze ook blij mee, want ze wil zoveel mogelijk verschillende bomen en planten in haar tuin: 'Er verdwijnt heel veel omdat er steeds meer ziektes zijn', waarmee ze doelt op bomenziektes die ontstaan wanneer er te veel bomen van dezelfde soort op één plek staan.

Bijdrage aan biodiversiteit

Ook Wildeman kan daarover meepraten: 'Het is hier allemaal monocultuur en daarom zitten we met de essentakken ziekte. Ook zijn er steeds minder vliegjes, mugjes en bijtjes. We willen daarom ons steentje bijdragen zodat het weer op niveau komt.'

Op zoek naar zaailingen

Al snel is het veld bij Wildeman al een stuk leger. De komende tijd gaan vrijwilligers weer op zoek naar wilde zaailingen die geen ruimte hebben om groter te worden. Ze worden dan tijdelijk in de grond bij Wildeman gestopt.
Over een paar weken hebben mensen dan opnieuw een kans om gratis verschillende bomen en planten af te halen. 'We proberen dan een liefde-voor-bomendag te organiseren', vertelt hij.
Bekijk hieronder beelden van de weggeefactie in 't Zandt:
'Stop het lekker in de grond en praat er tegen'