Boetes uitgedeeld bij boerenprotest Winschoten (update)

Trekker met aanhanger met lading tussen de demonstranten
Trekker met aanhanger met lading tussen de demonstranten © Martijn Klungel/RTV Noord
Bij het boerenprotest dat zondagmiddag in Winschoten begon en richting de Duitse grens trok, heeft de politie boetes uitgedeeld. Een politiewoordvoerster kan niet zeggen om hoeveel boetes het gaat en waarom ze zijn opgelegd. Het protest was zondagavond tegen half tien voorbij.
Tussen de honderd en tweehonderd boeren en sympathisanten verzamelden zich zondagmiddag rond half vier bij de McDonald's in Winschoten. Ook was een aantal trekkers aanwezig met Nederlandse en Duitse vlaggen. De groep bestond niet alleen uit protesterende boeren. Zo was bijvoorbeeld ook de 'viaductgroep' aanwezig, die elke zaterdag bij een ander viaduct demonstreert.
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt kwam naar de demonstratie. Zij overhandigde de 'WOM-brief' (Wet Openbare Manifestaties) aan de demonstranten. 'Die brief reiken we altijd uit aan de initiator van de manifestatie. Daarin geven we aan dat ze niets hebben aangekondigd en dat is wel wat we met elkaar hebben afgesproken. U heeft recht op demonstreren, maar dat zijn wel de randvoorwaarden die we belangrijk vinden', aldus de burgemeester.
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema bij demonstratie
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema bij demonstratie © Martijn Klungel/RTV Noord
De randvoorwaarden zijn bijvoorbeeld: geen wegen of winkels blokkeren. 'Dus houd het netjes', was het advies van Sikkema.
De burgemeester had geen idee waar de stoet heen wilde. 'Niemand is verantwoordelijk zeggen ze, dus niemand weet waar ze heen gaan. Dus ik heb een meneer gezegd: dan houd ik u verantwoordelijk. Want u heeft allemaal contact met elkaar. Lees hem en dan weet u waar u aan moet voldoen.'

'Dit hebben we vaker meegemaakt'

Sikkema maakte zich verder geen zorgen. 'Nee, we hebben dit vaker meegemaakt. Maar het is jammer dat het niet van tevoren gemeld is, want dan kun je met elkaar bedenken hoe we vorm kunnen geven aan de demonstratie, want ze hebben gewoon recht om hun mening te uiten. En nu is het iets meer improviseren. Maar de sfeer is tot nu toe gemoedelijk. Ik hoop dat het daar bij kan blijven.'

Opritten afgesloten

De stoet probeerde de A7 op te rijden, maar dat werd verhinderd door de politie en Rijkswaterstaat. De opritten bij Heiligerlee en Scheemda werden tijdelijk afgesloten. Die zijn inmiddels weer vrij.
De actie werd niet georganiseerd door Farmers Defence Force, maar er waren wel leden van die boerenorganisatie bij de demonstratie. De afgelopen dagen waren er meer boerenacties die verkeershinder veroorzaakten.
Toerit naar A7 afgesloten voor verkeer
Toerit naar A7 afgesloten voor verkeer © 112 Groningen
Waarom worden acties niet meer aangemeld? Berend Roorda vertelt erover in Noord Vandaag op TV Noord:
'Een demonstratie aanmelden is ook in het belang van de demonstranten'