Uitbater grillroom in Uithuizen: 'Na 20 jaar nog altijd in de hoek gedrukt door de gemeente'

Grillroom Dunia in de Hoofdstraat in Uithuizen
Grillroom Dunia in de Hoofdstraat in Uithuizen © Google Street View
De eigenaar-uitbater van restaurantgrillroom Dunia aan de Hoofdstraat in Uithuizen vindt dat de gemeente Het Hogeland hem voortdurend in de hoek drukt en achterstelt bij collega-horecaondernemers in het dorp.
Eigenaar Zaïd N’hili kan het slecht verteren dat hij net naast een gemeentelijke renovatie-subsidie van twee ton greep omdat zijn restaurant net buiten het kernwinkelgebied van Uithuizen ligt.
De gevolgen zijn enorm, zo maakte N’hili en diens raadsvrouw vandaag bij de Raad van State duidelijk.

Ook horeca-verhuurders kregen subsidie

Bijna alle horecaconcurrenten van Dunia in het centrum kregen de renovatie-subsidie wel. Tijdens de rechtszaak maakte de raadsman van Het Hogeland duidelijk dat de subsidie is bedoeld om het winkelcentrum in de kernen, waaronder Uithuizen, aantrekkelijker en gezonder te maken. Door flink te investeren in winkelpanden in de winkelcentra moest zo leegstand worden voorkomen.
Alleen bleek tijdens de rechtszitting in Den Haag dat niet alleen winkeliers of eigenaar-verhuurders van winkelpanden subsidie kregen. Ook eigenaar-verhuurders van horecapanden kregen tonnen subsidie.

'Je moet ergens een grens trekken'

'Waarom niet alleen winkels?' vroeg rechter en staatsraad Bruno van Ravels aan gemeente Het Hogeland. Volgens een raadsman van de gemeente had N'hili vooral pech.
'Ook de horeca die de detailhandel ondersteunen krijgen subsidie. Want die zorgen ook voor een sterk winkelhart. Maar je moet ergens een grens trekken. Panden buiten het aangewezen kernwinkelgebied vallen erbuiten. Dat is heel jammer voor N’hili, maar soms is het niet anders.'

Winkelhart niet gepubliceerd

De raadsvrouw van de eigenaar van Dunia vindt dat niet erg eerlijk. 'Allereerst maakt de gemeente al de fout door de aanwijzing van het kernwinkelgebied niet te publiceren. En nu krijgen allerlei directe concurrenten via de belastingbetaler gratis investeringsgeld dat ze niet terug hoeven te verdienen. Als Zaïd investeert moet hij dat allemaal terugverdienen - maar met zoveel geld gaat dat niet.'

Gemeente lijkt horecaondernemers voor te trekken

De Raad van State leek het vreemd te vinden dat de gemeente bepaalde horecaondernemers in Uithuizen lijkt voor te trekken. Bovendien lijkt alleen restaurant Dunia de dupe van de kernwinkelgebied-grens te zijn geworden.
Ook tijdens corona kreeg ik geen enkele steun van de gemeente
Zaïd N’hili, eigenaar Dunia
'Ik begrijp het niet. Mijn restaurant zit net zo goed in het winkelcentrum', aldus Z'hili. 'Ik woon al 26 jaar in Uithuizen. Ik heb er al twintig jaar een horecabedrijf en nog altijd drukt de gemeente mij in een hoek. Ook tijdens corona kreeg ik geen enkele steun van de gemeente. En nu krijgen mijn concurrenten wel steun en ik niet. Mijn restaurant staat heel goed bekend en toeristen komen er graag. Zelfs de oud-burgemeester komt heel vaak bij me eten.'
Het werd voor Z'hili lastig na de coronapandemie, zegt hij. 'Na de corona en de stijging van de energiekosten moet ik investeren om niet achterop te raken bij mijn concurrenten. Die kunnen de boel nu heel mooi gratis verbouwen en mijn klanten weglokken. Ik vind dat echt niet kunnen. Op deze manier zie ik weinig toekomst meer in Uithuizen', aldus N’hili in Den Haag.

'Wel een aanbod gedaan'

Volgens een gemeentewoordvoerster heeft het gemeentebestuur wel een aanbod aan N’hili gedaan. Zijn raadsvrouw was daar erg kort over: 'Dat was geen serieus aanbod. De gemeente raadde Zaïd aan om een pand in het winkelkerngebied te kopen. Dan zou hij zijn subsidie kunnen krijgen.'
De uitspraak in de zaak, die dus bij de Raad van State en daarmee de hoogste bestuursrechter ligt, volgt binnen enkele weken.