Politieke zorgen over financiële situatie ringweg: 'Bang voor nieuwe bouwstaking'

Een dakdeel van de tunnel bij het Julianaplein wordt volgestort met beton
Een dakdeel van de tunnel bij het Julianaplein wordt volgestort met beton © Raymond Bos/ Aanpak Ring Zuid
De Stadspartij in de gemeenteraad van Groningen maakt zich zorgen over de voortgang van de aanleg van de zuidelijke ringweg. De zorgen worden veroorzaakt door de financiële verliezen die aannemersconsortium Combinatie Herepoort lijdt.
Ondanks eerdere miljoeneninjecties heeft Combinatie Herepoort zijn opdrachtgevers laten weten dat het bedrijf kampt met oplopende verliezen. Wat dat betekent voor de aanleg van de ringweg is op dit moment niet duidelijk. De opdrachtgevers hebben laten weten geen extra geld uit te trekken om de verliezen van de aannemer te compenseren.

Opnieuw een staking?

Stadspartij-voorman Amrut Sijbolts houdt rekening met opnieuw een bouwstaking. 'Wij maken ons grote zorgen over of de aannemer opnieuw een bouwstaking gaat uitvoeren, net als destijds', waarmee Sijbolts naar 2020 verwijst. Toen lag de bouw van de ring tijdelijk stil vanwege financiële perikelen.
'We hebben begrepen dat er nog altijd geen gesprek is geweest met de opdrachtgevers', vervolgt hij. 'Terwijl de aannemer de mededeling al ruim een maand geleden heeft gedaan. Dat baart ons wel zorgen.'
Amrut Sijbolts is de fractievoorzitter van de Stadspartij
Amrut Sijbolts is de fractievoorzitter van de Stadspartij © RTV Noord/Amrut Sijbolts/Twitter

Ontevreden over manier van informeren

De fractievoorzitter maant de wethouder om snel rond de tafel te gaan zitten met de provincie. De provincie en gemeente zijn - met Rijkswaterstaat - de opdrachtgevers van de aanpak van de zuidelijke ringweg.
Sijbolts was graag actiever geïnformeerd door wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer over de geldzorgen. Dat er geldzorgen zijn, blijkt uit correspondentie van Aanpak Ring Zuid - de organisatie waarin de opdrachtgevers gezamenlijk opereren. De rapportage kwam samen met een brief van de wethouder tot de raadsleden, maar in de brief van de gemeente werd met geen woord gerept over de financiële problemen.

Vragenuur in de gemeenteraad

'Wij vinden het bijzonder dat er in die brief niet wordt ingegaan op het signaal van de aannemer. Dat hadden wij op z'n minst verwacht als je de gemeenteraad informeert.'
'Het is te hopen dat dit allemaal binnen de financiële afspraken blijft die gemaakt zijn. Maar we weten allemaal dat dat geen zekerheid is in deze tijd met stijgende bouwkosten.' Sijbolts is niet op de hoogte van de hoogte van het verliesgevende bedrag van de aannemer, hij verwacht dat de wethouder daar meer duidelijkheid over kan geven.
De Stadspartij heeft inmiddels vragen ingediend over de kwestie. Die worden morgen beantwoord door de wethouder. Combinatie Herepoort liet eerder al weten dat ze niet wil reageren op de kwestie.