Verdachte balkonbrand Gorechtkade: 'Ik had niet verwacht dat het zo heftig zou worden'

Brandweer na de balkonbrand aan de Gorechtkade vorig jaar
Brandweer na de balkonbrand aan de Gorechtkade vorig jaar © 112 Groningen
De 20-jarige Stadjer die vorige zomer brand stichtte in een appartementencomplex aan de Gorechtkade in Groningen, stond een sigaretje te roken na een ruzie met zijn moeder. Dat zei hij in de rechtbank vandaag.
Maar de man hield het 19 juni 2023 niet bij een sigaretje. Hij stak een stuk karton in brand op het balkon. Hierbij ontstond er ook gevaar voor de omliggende appartementen.

Vlammen werden groot

'Ik was geïrriteerd en overstuur', stelde hij. De situatie liep snel uit de hand. 'De vlammen werden heel groot. Ik probeerde ze te doven, maar ze werden alleen maar groter.'
De Groninger had de balkondeur op slot gedaan. Zijn moeder merkte de vlammen op en kon via het slaapkamerraam op het balkon komen. Met een brandblusser van de buren kon het vuur gedoofd worden. Wel raakten de brandstichter en zijn moeder gewond.
Als het zo moet eindigen, dan is dat maar zo
20-jarige brandstichter in de rechtbank
De man zei niet na te hebben gedacht over de omwonenden. 'Ik had niet verwacht dat het zo heftig zou worden', vertelde hij. 'Ik zat niet lekker in mijn vel. Ik dacht: als het zo moet eindigen, dan is dat maar zo.'

Mishandeling in jeugdinrichting

De man is geen onbekende van de rechtbank. Hij zat nog een straf uit voor een mishandeling in een jeugdinrichting. Daar zou hij op 9 augustus, na de balkonbrand dus, een medewerkster hebben mishandeld.

Vrijdag al opgenomen in kliniek

Het Openbaar Ministerie (OM) acht de man onverminderd toerekeningsvatbaar en vindt opname in een kliniek wenselijk. De officier eiste daarnaast een celstraf van 600 dagen, waarvan de man het onvoorwaardelijke deel wel al heeft uitgezeten in voorarrest.
De advocaat van de 20-jarige Stadjer acht een behandeling wenselijk, maar volgens hem zou de opname in een kliniek niet langer dan een jaar mogen duren.
De rechtbank besloot dat de verdachte vrijdag al mag worden opgenomen in de kliniek voor een klinische behandeling. Uitspraak over de straf doet de rechtbank op 20 februari.