Defensie wil extra munitiedepots in Groningen, provincie ziet dat niet zitten: 'Dit hebben ze niet goed gezien'

Het militaire oefendorp Marnehuizen in de Marnewaard
Het militaire oefendorp Marnehuizen in de Marnewaard © Jos Schuurman/FPS
Defensie kwam onlangs met een wensenlijstje naar Groningen toe. Ze willen meer oefenruimte in de Marnewaard én hebben drie plekken aangewezen waar ze graag een munitieopslag willen bouwen. De provincie zet door twee van die locaties een streep. De gedeputeerde wil wel meezoeken naar alternatieve locaties.
Provinciebestuurder Bram Schmaal (Groningen Belang) heeft aan Defensie laten weten dat hij niet van plan is om mee te werken aan twee munitiedepots in de gemeenten Groningen en Midden-Groningen. Een exacte locatie is niet genoemd door Defensie, maar ze hebben wel een voorkeursgebied aangewezen. Als het aan de provincie ligt, kan er dus een streep door de beide gebieden.

'Dit kan niet waar zijn'

'De plekken die worden aangewezen, daarvan denken wij: dit kan niet waar zijn', zegt Schmaal. 'Dat is in de buurt van toekomstige bebouwing. Op een plek waar nu al mensen wonen en waar we willen uitbreiden. Of in de buurt van een XXL-bedrijventerrein. We hebben tegen ze gezegd; dit zien jullie niet goed.' Daarnaast speelt er nog iets anders, volgens de provincie gaat het om locaties die in een laaggelegen gebied liggen. Als het waterpeil in de toekomst stijgt, kan dat een probleem worden.
Gedeputeerde Bram Schmaal (Groninger Belang)
Gedeputeerde Bram Schmaal (Groninger Belang) © Provincie Groningen

Over andere plekken valt te praten

Maar wat zijn die woorden van de gedeputeerde waard? Volgens Schmaal zijn ze veel waard. Hij heeft namelijk een plan gemaakt waar uit valt op te maken welke ruimte de provincie vrijmaakt voor bepaalde zaken. 'We hebben aangegeven wat we waar willen doen. Defensie moet het dus samen met ons doen, want wij gaan zelf over de provincie Groningen.'
Schmaal gooit de deur niet helemaal in het slot wat betreft de depots. 'Ze komen niet op de plekken die ze nu in gedachten hebben', maar de gedeputeerde wil niet zeggen waar ze wel kunnen komen. Daarvoor wil hij eerst in gesprek met het ministerie van Defensie.
De vraag om meer plekken voor munitieopslag heeft te maken met de huidige ontwikkelingen in Europa. Zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Die heeft duidelijk gemaakt dat er meer beschikbare voorraden moeten zijn. Gezien de veiligheidseisen gaat ook in dit geval de voorkeur uit naar dunbevolkte gebieden, waaronder Noord en Oost-Groningen.
Defensie heeft ook de Marnewaard op het oog voor een extra opslag. Tegen die locatie heeft de provincie geen bezwaar gemaakt.
Luister hier naar het radiogesprek met gedeputeerde Bram Schmaal