Noodopvang voor honderd asielzoekers in Veendam

De noodopvanglocatie aan de Lloydsweg in Veendam
De noodopvanglocatie aan de Lloydsweg in Veendam © Remco in 't Hof/RTV Noord
Aan de Lloydsweg in Veendam komt een tijdelijke noodopvang voor maximaal honderd asielzoekers. De gemeente komt daarmee tegemoet aan een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
De noodopvang komt in het pand van voormalig autodealer Wensink. De bedoeling is dat de opvang een jaar in gebruik blijft. Er zullen gezinnen met kinderen, echtparen en alleenstaanden worden ondergebracht. Voordat het zover is, moet het pand eerst worden verbouwd.

Omgeving is geïnformeerd

Omwonenden en bedrijven zijn woensdagochtend telefonisch en per brief geïnformeerd over het besluit van de gemeente. Er zijn afspraken gemaakt over het waarborgen van de veiligheid in en rond het pand.
In maart volgt er een informatiebijeenkomst. Het is de bedoeling dat de noodopvang in de loop van april in gebruik wordt genomen.

Noodopvang nodig om Ter Apel te ontlasten

Het COA zit nog steeds te springen om meer opvangplekken om daarmee de druk op het overvolle aanmeldcentrum in ter Apel te ontlasten. Daar is plaats voor maximaal 2.000 asielzoekers, maar dat aantal wordt al maandenlang overschreden.
Dat was voor de gemeente Westerwolde reden naar de rechter te stappen. Die bepaalde vorige maand dat het COA binnen vier weken moet zorgen dat het aantal personen dat in Ter Apel wordt opgevangen, wordt verminderd tot het afgesproken aantal: 2.000.

Effect spreidingswet laat nog op zich wachten

Na veel discussie in de Tweede en Eerste Kamer werd begin deze maand de spreidingswet van kracht. Daarmee kunnen gemeenten in het uiterste geval worden gedwongen hun aandeel te leveren in de opvang van asielzoekers. Maar het zal naar verwachting nog wel een tijd duren voordat Ter Apel daarmee daadwerkelijk is geholpen.