IMG haalt deadline niet: 2.500 bezwaarmakers moeten langer wachten

Aardbevingsschade (ter illustratie)
Aardbevingsschade (ter illustratie) © FPS/Jos Schuurman
Zo'n 2.500 gedupeerden die bezwaar maakten bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) moeten langer wachten op duidelijkheid. Ze zouden eind januari een aanbod krijgen om hun schade af te handelen, maar die deadline haalt het schadeloket niet.
Het IMG heeft zeker twee maanden langer nodig om alle gedupeerden een aanbod te doen.

Schade eerst niet vergoed

Het gaat om bewoners die het niet eens zijn met hun schaderapport. De ene scheur wordt wel beoordeeld als bevingsschade, de andere niet, en daar zijn ze het vaak niet mee eens. Het aantal bezwaren dat eind vorig jaar op de plank lag, liep op tot circa drieduizend. Zij wachten vaak al een aantal jaren.
Schade die niet vergoed wordt bij een huis in Tolbert
Schade die niet vergoed wordt bij een huis in Tolbert © Martin Drent/RTV Noord
Het IMG wilde iets doen aan deze 'berg' aan bezwaren. Alle gedupeerden zouden voor eind januari een persoonlijk aanbod krijgen. Dat houdt in dat nagenoeg alle schade wordt vergoed, dus ook schade waarvan eerder werd gezegd dat het niet door bevingen komt. Daarbovenop krijgen bezwaarmakers vijfduizend euro voor alle gemaakte kosten, het soms lange wachten en het ongemak.

'In elk dossier foto's zoeken en scheuren tellen'

Inmiddels hebben vijfhonderd gedupeerden zo'n aanbod gekregen. Dat hadden er drieduizend moeten zijn. Het IMG laat weten dat het meer tijd blijkt te kosten om alle bezwaarmakers persoonlijk te benaderen. Ook kost het meer tijd om binnen de dossiers uit te zoeken hoeveel schades er daadwerkelijk zijn.
'De schades die zijn veroorzaakt door aardbevingen, staan wel in ons systeem. Maar de schades die niet door mijnbouw komen, nog niet. Daarom moeten we in elk dossier foto's zoeken en scheuren tellen. Dat is veel handwerk. Daar hebben we ons op verkeken', laat een woordvoerder van het IMG weten.

Nul euro

Eén van de gedupeerden die langer moet wachten, is Albert Dijk uit Tolbert. Hij heeft schade door de gasopslag in Norg. De afgelopen jaren is twee keer mijnbouwschade bij hem vergoed, maar bij de derde melding werd niets meer vergoed.
Het laatste schaderapport van Albert Dijk uit Tolbert
Het laatste schaderapport van Albert Dijk uit Tolbert © Martin Drent/RTV Noord
Dijk heeft een extern bureau naar de schades laten kijken en komt op een schadebedrag van circa 11.000 euro. Daarom maakte hij bezwaar bij het schadeloket: hij wil de schade vergoed hebben. Hij hoopte na drie jaar wachten eind januari duidelijkheid te krijgen, maar dat kreeg hij niet.
'Dat voelt natuurlijk niet fijn. Het aanbod is met veel bombarie aangekondigd door het IMG, maar je hoort er vervolgens niets van', zegt Dijk. 'Ik heb minimaal vijf keer gebeld en gemaild, ook naar mijn zaakbegeleider. Maar daar hoor je ook niets van, dat is gewoon erg frustrerend.'
Albert Dijk uit Tolbert wijst schade aan
Albert Dijk uit Tolbert wijst schade aan © Martin Drent/RTV Noord
Volgens Dijk moet de communicatie beter: 'Laat ze eerst maar eens een keer fatsoenlijk communiceren dat het langer duurt. Dat blijft gewoon totaal achterwege. Ik kan het best begrijpen, want het zijn dikke dossiers, maar laat ze erover communiceren. Dat is milder en menselijker.'

Extra personeel op afhandeling bezwaren

Het schadeloket hoopt de komende twee maanden de resterende 2.500 gedupeerden een aanbod te kunnen doen. 'We zijn flink aan het versnellen door er extra mensen op te zetten. Ook hebben we nu ervaring opgedaan, dus weten we hoe we het moeten aanpakken', laat de IMG-woordvoerder weten.
Met deze maatregelen hoopt het IMG de nieuwe deadline van eind maart te halen. 'We gaan het proberen, maar we houden uiteraard wel een slag om de arm. We willen niet nog meer mensen teleurstellen', aldus de woordvoerder.
Bijna de helft is akkoord met het aanbod
In totaal hebben tot nu toe zo'n vijfhonderd bewoners een aanbod gekregen. Ruim tweehonderd daarvan hebben het bod geaccepteerd, laat het IMG weten. Daarmee kunnen ze hun schadedossier afsluiten. Vier bezwaarmakers hebben het aanbod afgewezen. Hun bezwaar wordt afgehandeld via de formele route (hoorzitting, mogelijke second opinion en uiteindelijk het besluit).