Gemeente trekt tien miljoen uit voor renovatie basisschool in Paddepoel

De oude school en een impressie van het nieuwe gebouw
De oude school en een impressie van het nieuwe gebouw © Gemeente Groningen, beeldbewerking RTV Noord
De gemeente Groningen trekt bijna tien miljoen euro uit voor de renovatie van de Bisschop Bekkersschool in Paddepoel. Volgens het gemeentebestuur is het nieuwe gebouw een voorbeeld voor andere scholen in Stad.
Het huidige schoolgebouw komt uit de jaren zestig en is verouderd. Volgens de gemeente voldoet het niet meer aan de huidige eisen. Een deel van het oude gebouw blijft staan en wordt gerenoveerd, maar er komen ook nieuwe gebouwen bij. De nieuwe school biedt met acht lokalen ruimte aan 205 leerlingen en moet gasloos en energieneutraal worden.
Maar onderwijswethouder Carine Bloemhoff (PvdA) wil dat het ‘veel meer dan een gewone school’ wordt. Zo moet de eigen gymzaal ook ruimte bieden voor sport of wijkbijeenkomsten en is er ook plek voor naschoolse opvang.
Dat de school een eigen gymzaal krijgt, is volgens de wethouder een voorbeeld van dat de gemeente ‘wat extra's’ wil doen voor de school. Bloemhoff ziet in de wijk vaak kinderen in een achterstandssituatie opgroeien. ‘Die willen we het maximale meegeven.’

Ook voor de wijk

Waar veel basisschoolleerlingen regelmatig een wandeling maken van school naar de gymzaal, is dat straks niet meer nodig voor de kinderen van de Bisschop Bekkersschool. 'Volgens de school zijn ze nu veel onderwijstijd kwijt met de wandeling naar de gymzaal. Terwijl deze kinderen juist een extra zetje nodig hebben vanuit school, omdat ze de taal niet goed machtig zijn.’
Bloemhoff hoopt dat de school een ‘belangrijke rol’ krijgt in de wijk. ‘We willen bijvoorbeeld dat de lokalen na school ook beschikbaar zijn voor bijvoorbeeld taalles voor ouders die de taal nog niet machtig zijn.’
Tekst gaat door onder de foto
Een impressie van de nieuwe school
Een impressie van de nieuwe school © Gemeente Groningen

Stijgende bouwkosten en elektriciteitsnet is vol

Als de gemeenteraad akkoord gaat met de plannen van het stadsbestuur gaat de bouw naar verwachting na de zomervakantie van start. Maar de gemeente houdt al rekening met stijgende bouwkosten en problemen met de aansluiting op het elektriciteitsnet. Het net zit vol en nieuwe aanvragen komen op een wachtlijst. Dat geldt ook voor de nieuwbouw van de school. Wat dat precies betekent en wat voor invloed dat heeft op de bouw, wordt nog onderzocht.
De leerlingen van de Bisschop Bekkers school worden tijdens de bouw ondergebracht in een tijdelijke locatie. Het nieuwe schoolgebouw moet in september 2025 klaar zijn.