COA gaat niet in hoger beroep tegen uitspraak over Ter Apel

Het COA gaat niet in hoger beroep
Het COA gaat niet in hoger beroep © RTV Noord
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat niet in hoger beroep tegen het vonnis in het kort geding dat de gemeente Westerwolde had aangespannen. De rechter bepaalde twee weken geleden dat de organisatie voor 20 februari ervoor moet zorgen dat er niet meer dan tweeduizend asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel worden opgevangen.
Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker laat weten dat het COA geen behoefte heeft aan een nieuwe confrontatie met de gemeente. 'Bij een nieuwe rechtsgang staan we opnieuw tegenover elkaar. Dat wilden we in het kort geding al niet en dat willen we nog steeds niet. We moeten niet tegenover elkaar gaan staan, maar naast elkaar, want onze belangen zijn gelijk. We moeten samen met mede-overheden aan de slag om Ter Apel te ontlasten.'
Dat betekent niet dat de opvangorganisatie zich volledig kan vinden in de uitspraak. De onderbouwing van het vonnis wordt 'teleurstellend' genoemd. 'In het vonnis wordt nauwelijks rekening gehouden met de onmogelijkheden waar het COA mee wordt geconfronteerd en de afhankelijkheid van voldoende opvangplekken in het land', vindt de hoogste baas van het COA.

Dwangsom als stok achter de deur

De rechter bepaalde dat het COA ervoor moet zorgen dat niet meer dan tweeduizend asielzoekers mogen worden opgevangen in het aanmeldcentrum. Als stok achter de deur is er een dwangsom van 15.000 euro per dag aan gekoppeld, met een maximum van 1,5 miljoen euro, als het aantal wordt overschreden.
De verwachting is nu dat er op 1 april, zonder extra maatregelen, een tekort zal zijn van 5.500 opvangplekken
Bestuursvoorzitter Schoenmaker van het COA
De rechter gaf twee weken geleden het COA wel vier weken de tijd om dat voor elkaar te krijgen. Daar is nu de helft van om. Deze woensdag zitten 2165 asielzoekers in het aanmeldcentrum.

Grote zorgen over de haalbaarheid

Het COA zegt er alles aan te doen om dat terug te brengen naar de tweeduizend, maar meldt alvast dat het moeilijk zal worden. Bestuursvoorzitter Schoenmaker: 'Er zijn grote zorgen over de haalbaarheid, omdat er al maandenlang maximale inspanningen geleverd zijn om dit te realiseren. Het is dan ook de vraag of het gaat lukken om het aantal bewoners in Ter Apel onder de tweeduizend te krijgen.'
Daarbij wordt erop gewezen dat de vorige week van kracht geworden spreidingswet voorlopig nog weinig effect zal hebben. 'Binnenkort sluiten grote opvanglocaties, zoals die in Biddinghuizen. De verwachting is nu dat er op 1 april, zonder extra maatregelen, een tekort zal zijn van 5.500 opvangplekken. Het COA zet zich maximaal in voor nieuwe openingen en het voorkomen van sluitingen van bestaande opvanglocaties, maar daarvoor is de medewerking van gemeenten en provincies meer dan ooit nodig', benadrukt Schoenmaker.
Aan de gemeenten in Groningen zal het niet liggen. Zo heeft de gemeente Veendam bekendgemaakt een noodopvang voor honderd asielzoekers te realiseren. Dat is besloten om Ter Apel te ontlasten.