Ook hogescholen werken aan plan om aantal internationale studenten te verminderen

Studenten verpleegkunde van de Hanzehogeschool tijdens een praktijkles
Studenten verpleegkunde van de Hanzehogeschool tijdens een praktijkles © RTV Noord
Hogescholen komen, in navolging van universiteiten, op korte termijn ook met een plan voor het beperken van de instroom van internationale studenten. Dat meldt de Vereniging Hogescholen (VH).
Op hogescholen wordt het merendeel van de opleidingen nog in het Nederlands gegeven en is maar een klein deel van de studenten internationaal, zegt een woordvoerder van de vereniging.
We leiden met name op voor beroepen die Nederlandstalig zijn en blijven
Woordvoerder van de Vereniging Hogescholen
De VH wil een 'doorwrocht en zorgvuldig voorstel' presenteren en wil nog niet inhoudelijk ingaan op de plannen. De vereniging wil ook niets zeggen over de impact van het mislopen van inkomsten door het beperken van de instroom van internationale studenten.
'We zien de zorgen die leven over dit onderwerp in de maatschappij', aldus de woordvoerder.

Nog geen tien procent van studenten en opleidingen

Volgens de vereniging is het aantal internationale studenten dat een bacheloropleiding op een van de 36 hogescholen in Nederland volgt, 'best beperkt'. Zo komt al een aantal jaren zo'n acht tot negen procent van de studenten uit het buitenland. Het overgrote deel van de aangeboden opleidingen op hogescholen is in het Nederlands.
'We leiden met name op voor beroepen die Nederlandstalig zijn en blijven, zoals verpleegkundigen en leraren', stelt de woordvoerder. Een aantal sectoren die internationaler zijn, zoals de hotelschool en beroepen in de luchtvaart, worden in het Engels aangeboden. Dat gaat om zo'n 7,5 procent van de opleidingen, zegt de woordvoerder.
Hoeveel internationale studenten heeft de Hanzehogeschool?
In 2022 studeerden 30.277 studenten aan de Hanzehogeschool. Hiervan waren 3.238 internationale studenten. Dit is 10,6 procent van het totaal aantal ingeschreven studenten.
Het is niet bekend hoeveel procent van deze internationale studenten uit de Europese Unie komt.
Van de overheid krijgt de Hanzehogeschool 8.000 euro voor een Nederlandse student. Voor een student uit de EU krijgt ze 5.000 euro en voor een niet-Europese student 68.500 euro.

Minister werkt aan wet

Half maart moet het plan van de hogescholen bij minister Robbert Dijkgraaf (OCW) liggen. De minister is bezig met een wet voor universiteiten en hogescholen over een maximumaantal studenten voor Engelstalige trajecten van opleidingen.
De grote aantallen internationale studenten die nu in Nederland studeren, dreigen Nederlandse studenten te verdringen. Ook is de kamernood door de vele internationale studenten toegenomen.