FC Groningen via penalty's naar halve finale KNVB-beker

Fortuna heeft z'n laatste strafschop gemist, Jurjus en Groningen juichen
Fortuna heeft z'n laatste strafschop gemist, Jurjus en Groningen juichen © ANP
FC Groningen heeft zich bij de laatste vier van het toernooi om de KNVB-beker geschaard. De ploeg van coach Dick Lukkien werd eredivisionist Fortuna Sittard na het nemen van penalty's de baas: 4-3.

Door Arjan Haan

In een waterkoude Euroborg, waar de (natte) sneeuw af en toe in dikke vlokken naar beneden dwarrelde, waren de doelpunten duur. Er werd 120 minuten lang niet gescoord (0-0).
De strijd ging over het algemeen gelijk op, al had de ploeg uit Sittard vaak net iets de overhand. Namens de thuisploeg kreeg Romano Postema in de eerste helft echter de beste kans van de wedstrijd. Zijn doelpoging strandde op de binnenkant van de paal.
FC Groningen toonde zich, voor de Koeman-tribune, beter in het nemen van strafschoppen. Romano Postema, Nick Bakker, Johan Hove en Marvin Peersman schoten raak, Luciano Valente miste. Keeper Hidde Jurjus stopte een strafschop en zag de beslissende strafschop over gaan: 4-3.
Fortuna-goalie Verrips moet gestrekt
Fortuna-goalie Verrips moet gestrekt © Jan Westman

Kansen over en weer

Laros Duarte keerde na zijn Afrika Cup-avontuur terug in de basis en was direct verantwoordelijk voor het eerste Groningse gevaar van de wedstrijd. De bal lag klaar voor een voor hem bekende plek op het veld: net buiten het strafschopgebied, bijna op de achterlijn. Toen, tegen Jong Utrecht, eindigde de bal in de kruising, maar deze keer was de lat het eindstation.
Bij Fortuna stonden een aantal bekenden op het wedstrijdformulier. Kaj Sierhuis en Ragnar Oratmangoen vormden het aanvalskoppel en Michael Verrips stond onder de lat.
De Limburgers werden aangevoerd door oud-trainer Danny Buijs en assistent Adrie Poldervaart. Sierhuis wist kort na de vrije trap van Duarte gevaarlijk te worden. Hij nam een bal ineens uit de lucht en zag doelman Hidde Jurjus redding brengen.
Romano Postema te snel voor zijn tegenstander
Romano Postema te snel voor zijn tegenstander © Jan Westman

Fortuna zet aan door de lucht

Vlak voor rust was het de eredivisieploeg die met opportunistisch spel een doelpunt probeerde te forceren. Doelman Jurjus had aanmerkelijk moeite om de hoge Sittardse ballen te verwerken, maar wist deze fase toch ongeschonden te doorstaan. Zo zochten de ploegen doelpuntloos de kleedkamers op.

Weinig kansen na rust

Hoewel het balbezit voor rust gelijk verdeeld was, waren het de mannen van Danny Buijs die het vijandelijke doel vaker wisten te vinden. Ook in de tweede helft waagden zij als eerste een poging op doel. De mannen van Dick Lukkien hadden juist meer moeite om de zestien van de opponent te vinden.
Hoe langer de tweede helft duurde, hoe minder energie er op de mat van de Euroborg werd gelegd. Fortuna zette de Groningse verdediging af en toe nog aan het werk, maar vice versa gebeurde dat bijna niet. Met nog tien minuten op de klok begon iedereen zich langzaamaan op te maken voor een verlenging.
Scheidsrechter Higler trok zeven minuten extra tijd bij en met het ingaan daarvan begon het heviger te sneeuwen in de Euroborg. Daarin mochten de fans van FC Groningen één keer hopen op een doelpunt: Duarte legde aan voor een vrije trap, 26 meter van het doel van Verrips. Zijn schot strandde echter in de muur.
Bacuna wil z'n tegenstander uitspelen
Bacuna wil z'n tegenstander uitspelen © Jan Westman

Strafschoppen zorgen voor de beslissing

Een verlenging was onvermijdelijk en daarin werd het spelbeeld van de tweede helft voorgezet. Er viel voetballend weinig te genieten en de spanning steeg iedere minuut. Leandro Bacuna eindigde de eerste helft van de verlenging met kramp en kwam daarna niet meer terug. Evenals de aanvoerder zat de wedstrijd er voor Duarte ook op. Tika de Jonge en Nick Bakker mochten de tijd volmaken. Maar nog steeds viel er geen goal en dus gingen penalty's uitwijzen wie zich halve finalist mocht noemen.
En die nam de Trots van het Noorden beter dan de bezoekers uit het zuiden. Postema schoot zijn ploeg op voorsprong in de serie. En die voorsprong werd niet meer uit handen gegeven. Van de overige nemers miste alleen Luciano Valente zijn penalty. Marvin Peersman maakte de vierde en de daaropvolgende poging van de Limburgers ging over het doel van Jurjus. Daarna ontplofte de Euroborg van blijdschap.
Loting halve finale

FC Groningen is nu voor de vijfde keer in het bestaan van de club halve finalist. Zaterdag weet de FC wie de tegenstander op weg naar de finale in de Kuip zal zijn. De halve finales vinden in de laatste week van februari plaats.