Overleden peuter in Veendam mogelijk slachtoffer van geweld

Politie bij het Veenlustplein in Veendam op 11 januari, naast het tijdelijke ijsbaantje
Politie bij het Veenlustplein in Veendam op 11 januari, naast het tijdelijke ijsbaantje © Venema Media
Een 2-jarige peuter uit Veendam is mogelijk als gevolg van mishandeling overleden. Het jongetje werd op 11 januari aan het eind van de middag naar het UMCG overgebracht, waar hij een paar dagen later overleed.
Uit door RTV Noord verzamelde informatie blijkt dat de artsen in het ziekenhuis vrijwel direct de politie hebben geïnformeerd. Dat hield verband met de omvang en ernst van de verwondingen, die zouden kunnen duiden op fysiek geweld. De recherche is daarop in actie gekomen.
De politie is nog druk bezig met het onderzoek. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De politie kijkt wel of er iemand 'verwijtbaar betrokken is' bij het overlijden van het jongetje.

Onderzoek gebaat bij rust

Verder doet de politie geen inhoudelijke mededelingen. 'Het onderzoek is gebaat bij relatieve rust. We begrijpen uiteraard dat het feit dat de politie onderzoek doet, emoties en vragen oproept bij de betrokkenen en hun naaste omgeving. Maar vanwege de privacy van de betrokkenen en omdat het onderzoek nog loopt, kunnen we nu geen nadere toelichting geven', laat de politie weten in een korte verklaring.
De afgelopen tijd heeft RTV Noord uitvoerig contact gehad met een aantal betrokkenen. Uit die informatie blijkt dat de ouders van het kind gescheiden zijn. Het jongetje woonde deels bij zijn moeder in Veendam en deels bij zijn vader in een ander deel van de provincie.
Tijdens het incident was de peuter bij de nieuwe vriend van zijn moeder, in een pand aan het Veenlustplein in Veendam. Dat wordt bevestigd door meerdere betrokkenen. De politie heeft op die plek ook forensisch onderzoek gedaan.

Wat is er gebeurd?

De vraag is wat er precies is gebeurd op die fatale middag in januari. De verklaringen daarover lopen uiteen. Zo zou de peuter volgens een deel van die verklaringen onwel zijn geworden en zijn gevallen.
Vaststaat dat het slachtoffer met spoed naar het UMCG is gebracht. Onderweg is het kind in de ambulance gereanimeerd, zo bevestigt de politie.
Bronnen melden RTV Noord dat de aard van de verwondingen voor de artsen aanleiding was om de politie in te schakelen. Kort daarop meldde de recherche zich in het ziekenhuis.

Alle scenario's worden onderzocht

De afgelopen weken heeft de politie al intensief onderzoek gedaan en met veel betrokkenen gesproken. Er zijn nog veel vragen niet beantwoord. 'Alle scenario 's worden onderzocht', aldus de politie.
Het Nederlands Forensisch Instituut heeft sectie verricht. Er worden daar ook DNA-sporen onderzocht.

'Belangrijk dat er gerechtigheid komt'

De vader van de overleden peuter laat weten opgelucht te zijn dat de politie nu onderzoekt of er sprake is van een misdrijf. 'Wekenlang hoorden we nauwelijks iets. Dat vreet aan ons. Het is dan net of het niet is gebeurd. Voor ons is heel belangrijk dat de zaak grondig wordt onderzocht en er gerechtigheid komt. Daar krijgen we ons zoontje niet mee terug, maar dat helpt wel bij het verwerken van het vreselijke drama wat ons is overkomen.'