Gemiddelde huurprijs studentenkamer in Groningen stijgt, maar blijft onder landelijk gemiddelde

Een studentenhuis van Vindicat in Groningen
Een studentenhuis van Vindicat in Groningen © Kees van de Veen/ANP
Het is niet alleen moeilijk om een studentenkamer in Stad te vinden, maar zo'n kamer is ook duur. In 2023 waren studenten met een kamer in Groningen opnieuw meer geld kwijt dan in het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van verhuurplatform Kamernet.
De gemiddelde huurprijs van een studentenkamer bedroeg in Groningen vorig jaar 480 euro, terwijl dat in 2022 nog 448 euro was. Ondanks de stijging van ruim dertig euro, bleef het nog wel onder het landelijk gemiddelde van 551 euro voor een kamer. Amsterdam is nog altijd de duurste stad om te wonen. Hier betaalde een student gemiddeld 948 euro per maand.
Masterstudent Lisa* merkt ook dat het steeds duurder wordt om in Groningen een kamer te hebben. Haar huur werd vorig jaar met bijna 25 euro verhoogd. Daar baalde ze flink van: ‘Een stijging van 25 euro is echt veel, vooral omdat boodschappen nu ook heel duur zijn.’ Bovendien merkt ze dat haar kamer in een steeds slechtere staat verkeert. 'Het is gek om er dan wel meer geld voor neer te moeten leggen.'
In tijden van inflatie is het kwalijk dat huisbazen vaak een te hoge huurprijs vragen
Ken Hesselink - voorzitter Groninger Studentenbond

Te veel betalen

Het is heel vervelend dat de huur blijft stijgen, vindt voorzitter Ken Hesselink van de Groninger Studentenbond. Volgens hem betalen bijna alle studenten te veel voor hun woning. Gemiddeld kan dat wel 55 euro per maand zijn, blijkt uit cijfers van de Landelijke Studentenvakbond. ‘In tijden van inflatie, wanneer alles al veel geld kost, is het kwalijk dat huisbazen vaak een te hoge huurprijs vragen voor een studentenkamer’, aldus Hesselink.

Basisbeurs

Wel fijn: een groot deel van de studenten die op kamers wonen, heeft sinds het begin van dit collegejaar recht op een uitwonende basisbeurs. Dat komt neer op bijna 470 euro per maand. De uitwonende beurs is tijdelijk verhoogd om studenten te compenseren voor de hoge inflatie.
Vanaf september geldt deze extra regeling niet meer en zal de basisbeurs 300 euro zijn. ‘We zijn heel blij dat de basisbeurs terug is. Het is voor studenten een hele belangrijke financiële hulp’, vertelt Hesselink. Wel vindt de voorzitter het jammer dat de inflatiecompensatie niet structureel is: 'Studenten blijven hoge kosten hebben.'

46 euro per vierkante meter

Op dit moment worden er 115 kamers aangeboden via Kamernet. Dat is lang niet voldoende aanbod voor het aantal zoekenden. Volgens Kamernet zijn er meer dan duizend studenten die op dit moment een kamer nodig hebben. Hieronder staan een aantal voorbeelden van aangeboden kamers en het bedrag dat een student hiervoor neer moet leggen.

Zoutstraat: 28 m2 voor 800 euro

Met een gedeelde badkamer, wc en keuken betaal je voor deze kamer vlakbij het Noorderplantsoen 800 euro per maand.
Aangeboden studentenkamer aan de Zoutstraat
Aangeboden studentenkamer aan de Zoutstraat © Erik/Kamernet

Kerklaan: 15 m2 voor 700 euro

Voor deze woonruimte aan de Kerklaan betaal je ruim 46 euro per vierkante meter. Dat is ver boven het landelijke gemiddelde, dat zo’n 32 euro per vierkante meter is.
Aangeboden studentenkamer aan de Kerklaan
Aangeboden studentenkamer aan de Kerklaan © Tijn/Kamernet

Steenhouwerskade: 12 m2 voor 575 euro

Aan de westkant van de binnenstad kun je als student wonen in een kamer van twaalf vierkante meter voor 575 euro per maand. Je krijgt hier wel een balkon bij dat je deelt met je huisgenoot.
Aangeboden studentenhuis aan de Steenhouwerskade
Aangeboden studentenhuis aan de Steenhouwerskade © Bert/Kamernet
* De volledige naam van Lisa is bekend bij de redactie