Gezin van overleden peuter in Veendam werd begeleid door hulpverleners

Hulpverleningsdiensten op het Veenlustplein in Veendam op 11 januari
Hulpverleningsdiensten op het Veenlustplein in Veendam op 11 januari © Dennie Gaasendam/DG Fotografie
Het eenoudergezin in Veendam, waar de mogelijk door mishandeling om het leven gekomen peuter in Veendam deels opgroeide, werd al enige tijd begeleid door hulpverlenende instanties. Het was daar bekend dat er problemen in het gezin waren.
De ouders van het jongetje zijn gescheiden. De zorg voor de peuter werd gedeeld door de moeder en de vader. Die laatste en zijn familieleden zeggen dat ze regelmatig aan de instanties hebben laten weten dat zij zich zorgen maakten over de situatie.

Met spoed naar UMCG gebracht

Het incident vond plaats in de woning van de vriend van de moeder aan het Veenlustplein in Veendam, zo melden meerdere bronnen. Het jongetje werd vanaf die plek 11 januari met spoed naar het UMCG in Groningen gebracht. Daar overleed hij een paar dagen later.
De artsen sloegen vrijwel direct alarm op grond van de omvang en aard van verwondingen. De gewaarschuwde politie startte vervolgens met het onderzoek.
Bij de betrokken hulpverlenende instanties gaat het om Veilig Thuis en het Leger des Heils. Een medewerker van die laatste organisatie begeleidde al enige tijd de moeder.

Geen reactie uit privacyoverwegingen

Het Leger des Heils laat in een reactie weten niet inhoudelijk op de zaak in te kunnen gaan. 'Vanwege de privacy en het politieonderzoek kunnen wij geen inhoudelijke reactie geven op de situatie. Onze gedachten zijn bij de familieleden en alle betrokkenen.'
Meerdere bronnen melden dat het Leger des Heils inmiddels een intern onderzoek is gestart naar de gang van zaken. Ook daar kan de organisatie uit dezelfde privacyoverwegingen niet op reageren, zo laat een woordvoerder weten.