Juridische vraagtekens bij speciale opvang overlastgevers Ter Apel: 'Dit komt neer op detentie'

Marechaussees in gesprek met een asielzoeker in Ter Apel
Marechaussees in gesprek met een asielzoeker in Ter Apel © ANP/Vincent Jannink
Een verblijf in de procesbeschikbaarheidslocatie (PBL) in Ter Apel komt 'de facto neer op detentie. Daar moet een heldere grondslag voor zijn. Die ontbreekt hier.'
Dat zegt hoogleraar migratierecht aan de Vrije Universiteit Lieneke Slingenberg in een artikel in de NRC over een omstreden aanpak van asielzoekers die minister Yesilgöz liet uitvoeren. Daarbij werden ambtenaren onder druk gezet.

Politie weigert mee te werken, justitie voelt zich onder druk gezet

Yesilgöz liet een vertrouweling, buiten het ministerie om, een aanpak introduceren voor 'overlastgevende' asielzoekers. Daarin wordt bewust vaag gelaten wat overlast is, zodat zoveel mogelijk asielzoekers kunnen worden aangepakt.
De politietop weigerde medewerking vanwege risico's op 'etnisch profileren'.
Ook officieren van justitie beklagen zich over de politieke druk. Officieren zijn vorig jaar geïnstrueerd asielzoekers sneller dan andere burgers te vervolgen bij lichte vergrijpen. Volgens deskundigen komt die aanpak neer op discriminatie.
Mensen worden gek van de honger
De Algerijnse Syfaks over de procesbeschikbaarheidslocatie in Ter Apel
Juristen zetten in het NRC-stuk dus ook vraagtekens bij de rechtmatigheid van de PBL in Ter Apel. Daar is in opdracht van het ministerie van Justitie een metershoog hek om een woonblok van het asielzoekerscentrum in Ter Apel gezet. Asielzoekers moeten daar vrijwel de hele dag binnen blijven. Dit zou neerkomen op detentie en dat mag niet zonder juridische grondslag.

Zo snel mogelijk zo veel mogelijk PBL's

De NRC laat de 35-jarige Syfaks uit Algerije aan het woord. 'Je slaapt er op een matras op de grond. 's Ochtends krijg je een boterham, ’s avonds een diepvriesmaaltijd. Verder niets. Mensen worden gek van de honger. ' Nadat Syfaks over het hek van de PBL was geklommen om brood te kopen, bleek zijn asielaanvraag vervallen.
Staatssecretaris Eric van der Burg zei onlangs dat hij 'zo snel mogelijk, zo veel mogelijk' PBL-locaties in Nederland wil hebben.