Onduidelijkheid over kracht beving Noord-Groningen

Er is onduidelijkheid over de kracht en het epicentrum van de aardbeving, die donderdagavond plaatsvond in het Noorden van Groningen. De metingen van internationale instituten lopen uiteen van 3,4 tot 3,9 op de schaal van Richter. Volgens het Duitse meetinstituut Geofon is dat verschil verbazingwekkend groot.
Het KNMI registreerde een kracht van 3,4, terwijl instituten in de VS en Frankrijk melding maakten van een magnitude van 3,7. Het Duitse Geofon noteerde eerst een kracht van 4,1 op de schaal van Richter en stelde dat later bij naar 3,9. Volgens Geofon, dat een meetstation vlakbij de Nederlandse grens heeft, komen zulke verschillen vrijwel nooit voor.

Het KNMI verklaart de verschillen door de uiteenlopende manieren waarop de meetgegevens door de instituten worden geanalyseerd en de afstand tussen het meetstation en het epicentrum. Seismoloog Läslo Evers liet weten dat het KNMI al sinds 1986 één methode gebruikt voor de analyse.

Ondertussen maken inwoners van Groningen zich steeds meer zorgen over het toenemend aantal bevingen. De vereniging Groninger Bodem Beweging stelt dat bewoners het gevoel hebben dat ze worden gemanipuleerd.
Deel dit artikel:

Recent nieuws