Warming-up: FC Groningen - TOP Oss

In Oss was Kevin van Veen twee keer trefzeker
In Oss was Kevin van Veen twee keer trefzeker © Jan Westman
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Deze keer op de thuiswedstrijd tegen TOP Oss.
Menig FC Groningen-supporter zat zaterdagavond teleurgesteld voor de televisie toen de loting voor de halve finale van de KNVB-beker verricht werd. Er werd gedroomd van een thuiswedstrijd tegen SC Cambuur of NEC, om zo door te kunnen stoten naar de finale. Het werd Feyenoord-uit voor de ploeg van trainer Dick Lukkien, waardoor de finale ineens een stuk verder weg lijkt.
Misschien doet Lukkien er goed aan om de bekerfinale uit 2014 een aantal keer de revue te laten passeren, want toen won PEC Zwolle in de finale met liefst 5-1 van Ajax. En als FC Groningen die beker wil kapen, dan moet dat dit seizoen dus gebeuren door twee keer in De Kuip te winnen.
Sfeeractie voorafgaand aan de bekerwedstrijd
Sfeeractie voorafgaand aan de bekerwedstrijd © Jan Westman

De vorm: FC Groningen

FC Groningen was tot de verloren wedstrijd van vorige week tegen FC Dordrecht dertien wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie op rij ongeslagen. Door de 1-0 nederlaag tegen de Schapekoppen kwam er een einde aan een reeks die voor de winterstop werd ingezet. Het doel van de Trots van het Noorden is nog altijd om rechtstreekse promotie te bewerkstelligen.
De ploeg van Lukkien heeft dat nog altijd in eigen hand aangezien er nog gespeeld wordt tegen De Graafschap, ADO Den Haag, Roda JC en Willem II, maar dan kan FC Groningen zich eigenlijk geen enkele misstap meer permitteren. Op dit moment staat Roda JC op de tweede plaats met 47 punten, maar de Limburgers hebben wel twee wedstrijden meer gespeeld. Mocht FC Groningen die wedstrijden winnend afsluiten dan is het verschil nog maar drie punten.
Dick Lukkien blikt vooruit op het treffen met TOP Oss

De vorm: TOP Oss

FC Groningen won dit seizoen de uitwedstrijd tegen de Brabanders met 2-0. Dat gebeurde dankzij Kevin van Veen met twee doelpunten, maar ook Noam Emeran onderscheidde zich met een prachtige assist. Inmiddels is Van Veen alweer terug naar Schotland en Emeran kwam halverwege oktober voor het laatst in actie, toen hij zeven minuten mocht invallen in de wedstrijd tegen FC Emmen.
'Zij doen wel andere dingen dan toen wij in Oss speelden', vertelt Lukkien over de tegenstander. 'Ze wonnen twee weken geleden in Leeuwarden van Cambuur (2-1, red.), maar staan nog wel laag op de ranglijst. Ze hebben wel een betere manier van spelen, er zit meer structuur in TOP Oss. Het gaat erom dat wij doen wat we in ons hebben en klaar zijn om te voetballen.'

Waar moeten we op letten?

Aanvallend hadden de Groningers het zowel tegen FC Dordrecht als tegen Fortuna Sittard lastig de afgelopen wedstrijden. Het valt ook op in de top van de ranglijst als gekeken wordt naar het aantal gemaakte doelpunten. Waar koploper Willem II al 51 keer doel trof, maakte FC Groningen pas 37 doelpunten.
Daarmee staat de ploeg van Lukkien laag in de competitie, want alleen TOP Oss, Telstar, FC Den Bosch, FC Emmen en Jong AZ maakten minder doelpunten. Qua tegengoals houdt FC Groningen de rijen wel gesloten, want de ploeg kreeg slechts 22 doelpunten te verwerken.

Historie

TOP Oss kwam drie keer eerder op bezoek in Groningen voor een competitiewedstrijd. Daarvan verloren de Brabanders er twee en pakten ze in 1999 een puntje toen het 1-1 werd in het Oosterparkstadion. De gister jarige Harris Huizingh (61) maakte destijds het enige doelpunt voor FC Groningen. Eerder dit seizoen werd het in Oss dus 2-0 voor de FC.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen - TOP Oss begint om 14.30 uur. De radio-uitzending van FC Groningen Live start om 14.00 uur. Erik Hogeboom presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Martin Drent doet de analyse. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de app en de website.

Blessures/schorsingen

Marco Rente is geschorst en Joey Pelupessy is geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling:

Vermoedelijke opstelling tegen TOP Oss
Vermoedelijke opstelling tegen TOP Oss © RTV Noord