FC Groningen eenvoudig naar 3-0 zege op TOP Oss

FC Groningen viert de zege op TOP Oss met de supporters
FC Groningen viert de zege op TOP Oss met de supporters © Jan Westman
FC Groningen heeft zondagmiddag een eenvoudige 3-0 zege geboekt op TOP Oss. De ploeg had geen naweeën van de bekerwedstrijd van afgelopen donderdag tegen Fortuna Sittard en sleepte de drie punten binnen dankzij goals van Thom van Bergen, Luciano Valente en Kristian Lien.
FC Groningen begon met Hove in plaats van de geblesseerde Joey Pelupessy. Marco Rente ontbrak door een schorsing, waardoor Leandro Bacuna net als tegen Fortuna startte als rechtsback. De FC had het in de beginfase best lastig met de Brabanders.
De ploeg van trainer Dick Lukkien kwam in het eerste deel van de eerste helft dan ook niet tot uitgespeelde kansen. Het gevaar kwam alleen een paar keer van de zijkanten, maar Valente en Romano Postema konden beiden net niet bij de bal.

Niet op de proef gesteld

Het eerste echte schot op doel kwam in de 21e minuut van Jorg Schreuders, die zijn poging van een meter op twintig voorlangs zag gaan. FC Groningen probeerde wel aan te dringen, maar kon TOP Oss niet echt in verlegenheid brengen. Aan de andere kant ontbrak bij de gasten de eindpass, waardoor FC Groningen-keeper Hidde Jurjus ook niet op de proef werd gesteld.
Het was niet zo dat FC Groningen de vermoeidheid van het bekerduel tegen Fortuna Sittard nog in de benen had. want naarmate de eerste helft vorderde, kwam FC Groningen dichter bij het doel van TOP Oss-doelman Mike Havekotte. Zo werkte Valente in kansrijke positie de bal net naast, na goede voorbereiding van Postema.

Hove of Van Bergen?

In de 41e minuut slaagde FC Groningen er dan eindelijk in te scoren. Na een corner vanaf rechts legde Marvin Peersman de bal terug op Johan Hove die niet aarzelde en de bal achter de kansloze Havekotte schoot. Thom van Bergen veranderde de bal onderweg nog van richting, iets wat het schot zeker ten goede kwam. Van Bergen kreeg het doelpunt uiteindelijk achter zijn naam.
FC Groningen viert het doelpunt van Johan Hove
FC Groningen viert het doelpunt van Johan Hove © Jan Westman
Met Isak Määttä voor Wouter Prins ging FC Groningen in de tweede helft meteen op jacht naar de tweede treffer. Die 2-0 had in de 51e minuut ook gemaakt moeten worden, want na een overtreding in het strafschopgebied op Määttä mocht Leandro Bacuna aanleggen vanaf elf meter. Zijn inzet werd echter gekeerd door Havekotte. En ook in de rebound schoot Valente op de keeper.

Alleen maar FC Groningen wat de klok sloeg

Vier minuten na de gemiste penalty werd het alsnog 2-0. De gevierde man was Valente. Hij nam een afgeslagen bal goed aan, kapte zich vrij met links en schoot met rechts de bal achter Havekotte. Het was daarna alleen nog maar FC Groningen wat de klok sloeg en dus was het wachten op de beslissende 3-0. Kansen ontstonden genoeg, want Valente, Schreuders en Postema kregen de mogelijkheid om de derde van de middag te maken.
Luciano Valente schiet de 2-0 binnen
Luciano Valente schiet de 2-0 binnen © Jan Westman
Twee invallers zorgden uiteindelijk voor de verdiende derde goal. Na een prima pass van Bacuna zorgde Rui Mendes voor de assist en Lien voor het doelpunt. Dankzij de 3-0 zege is FC Groningen in de KKD gestegen naar de vijfde plaats, met 41 punten uit 24 wedstrijden. Volgende week zondag gaat de FC op bezoek bij FC Eindhoven. Dat duel begint om 16.45 uur.