Hulpverlenende instanties schakelen inspectie in na drama rond peuter in Veendam

Politie bij het Veenlustplein in Veendam op 11 januari, naast het tijdelijke ijsbaantje
Politie bij het Veenlustplein in Veendam op 11 januari, naast het tijdelijke ijsbaantje © Venema Media
De hulpverlenende instanties die betrokken waren bij de overleden peuter in Veendam hebben de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op de hoogte gebracht van hun rol bij het betrokken gezin. De peuter kwam mogelijk door mishandeling om het leven. Jeugdbescherming Noord en Veilig Thuis Groningen hebben namens alle betrokken organisaties daar officieel melding van gedaan bij deze toezichthoudende instantie.
In een brief aan de nabestaanden laten de hulpverleners weten dat deze ingrijpende gebeurtenis ook bij hen vragen oproept. 'Voor Veilig Thuis is het reden, samen met andere organisaties, om naar het eigen handelen te kijken: hadden wij dingen anders kunnen doen of anders moeten doen?' Dat staat in het door bestuurder Henk Schreurs van Jeugdbescherming Noord en Veilig Thuis Groningen ondertekende schrijven.
Desgevraagd laat hij weten dat de inspectie in zo'n geval 'meestal de opdracht geeft om het te onderzoeken'.

Artsen schakelden politie in

Het 2-jarige jongetje werd op 11 januari met spoed vanuit een woning aan het Veenlustplein in Veendam naar het UMCG overgebracht. In de ambulance werd hij gereanimeerd.
Vrij snel besloten de artsen in het ziekenhuis, gezien de aard en omvang van de verwondingen, de politie in te schakelen, zo melden meerdere bronnen. Die verwondingen zouden kunnen duiden op mishandeling, werd geconcludeerd. De recherche kwam direct in actie. Een paar dagen na de opname in het ziekenhuis overleed het kindje.
De ouders zijn gescheiden. Ze deelden de zorg voor het jongetje. De vader en zijn familieleden zeggen meerdere keren bij de betrokken hulpverleners hun zorgen te hebben geuit over de situatie.

Nog geen aanhoudingen verricht

De politie is uit privacyoverwegingen terughoudend met het geven van informatie over het lopende onderzoek. Wel werd vorige week medegedeeld dat er wordt onderzocht of er sprake is van 'verwijtbaar gedrag'. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.