Janna van Kooten pakt wereldtitel met estafetteploeg

Janna van Kooten (links) met de estafetteploeg
Janna van Kooten (links) met de estafetteploeg © ANP
Janna van Kooten uit Niekerk heeft met de Nederlandse estafettezwemsters verrassend goud gewonnen op de 4x100 meter vrije slag tijdens de WK in Doha.
Samen met Kim Busch, Kira Toussaint en dankzij de sterke eindsprint van Marrit Steenbergen behaalde Nederland een tijd van 3.36,61.
Daarmee werd regerend wereldkampioen Australië (3.36,93) verslagen. Het brons ging naar Canada, met 3.37,95.

Achterstand werd goedgemaakt

Nederland had zich als vierde geplaatst voor de finale, maar zonder Marrit Steenbergen. Het leek er niet op dat het Oranje-kwartet zou winnen: Busch tikte als zevende aan en Van Kooten zelfs als achtste. Maar Kira Toussaint haalde vijf tegenstanders in, waarna Marrit Steenbergen het kon afmaken.

'Wat gebeurt hier?'

De vier wisten na afloop niet wat ze moesten zeggen. 'We hebben gelachen, gesprongen en gejuicht. Iets heel zinnigs kwam er volgens mij niet meer uit', zeiden de vrouwen over de eerste seconden na hun gouden optreden.
Pas in de laatste meters kwam het besef dat ze het onverslaanbaar geachte Australië voor konden blijven. 'Toen dacht ik: wat gebeurt hier? Dat voelde tijdens het zwemmen al heel onrealistisch", aldus Steenbergen over haar eindsprint.
Het is de derde titel voor Nederland op dit onderdeel, de vorige waren in 2009 en 2011.