Tenminste 140.000 euro schade aan apparaten door spanningspiek Oude Pekela

Enexis ter plaatse na de spanningspiek in Oude Pekela
Enexis ter plaatse na de spanningspiek in Oude Pekela © RTV Noord
Het totale schadebedrag na de spanningspiek in Oude Pekela is inmiddels opgelopen tot 140.000 euro. De besprekingen met netbeheerder Enexis over de schadeafhandeling van de recente spanningspiek in Oude Pekela verlopen naar tevredenheid. Dat meldt burgemeester Jaap Kuin van Pekela.
Op 26 januari werden bijna 250 huishoudens getroffen door een spanningspiek van vierhonderd volt. Dat zorgde er voor dat televisietoestellen, kookplaten en andere huishoudelijke apparatuur van het ene op het andere moment onherstelbaar beschadigd raakten. Ook veel elektriciteitsmeters in de woningen moesten worden vervangen.

Ruim honderd gedupeerden

Er hebben zich tot nu toe 110 gedupeerden met schade gemeld, aldus Enexis. De meest schrijnende gevallen zijn inmiddels door de netbeheerder geholpen.
De andere gedupeerden worden geacht in eerste instantie de schade voor te leggen aan hun eigen verzekeraar. 'De meeste verzekeraars zijn welwillend om de schade te vergoeden', stelt gemeente Pekela.
Tekst gaat verder onder de video
'Dit gaat nog weken duren, maar de eerste noodgevallen zijn geholpen'

Koperdiefstal

De oorzaak van de spanningspiek was een koperdiefstal in een transformatiehuis in de buurt. Er werden geen inbraaksporen aangetroffen bij de toegangsdeur; het vermoeden is dat de dader of daders een sleutel van het slot hadden.
Enexis wilde in eerste instantie niet over de brug komen met schadevergoedingen, omdat de netbeheerder van mening is dat het om overmacht gaat. Nadat Kuin dreigde met gerechtelijke stappen, toont de netbeheerder zich inmiddels toeschietelijker.

Nieuwe bewonersbijeenkomst

Vandaag hebben Kuin en Enexis opnieuw met elkaar gesproken over de situatie. De gemeente en de netbeheerder laten weten de ontwikkelingen 'nauwlettend' te volgen.
Ze zeggen niet in hoeverre ze bereid zijn zelf de portemonnee te trekken als de gedupeerden toch met onbetaalde rekeningen blijven zitten. Binnenkort gaan beide partijen opnieuw om tafel.
Daarnaast is de gemeente van plan om binnenkort, op een nader te bepalen datum, opnieuw een bewonersbijeenkomst te houden.